Wetenschap - 20 juni 2002

Vereijken blijft erbij: de boer sterft uit

"We maken ons druk over voedselveiligheid. Maar het echte voedselprobleem is overvoeding. Er gaan meer mensen dood aan een overdosis kaas dan aan BSE." Dr Pieter Vereijken verdedigde dinsdagavond 18 juni zijn stelling dat de Nederlandse boer uitsterft, en dat Nederland daarmee beter af is.

Dat de Nederlandse boer verdwijnt, stelde Vereijken al eerder in een interview met Wb. Er zijn steeds minder jonge boeren die voor de opvolging willen zorgen en bovendien is het verstedelijkte Nederland volgens hem geen logische plek voor voedselproductie. Treurig is Vereijken daar niet om, want Nederland is volgens hem beter af zonder boeren. De boeren zorgen voor verdroging en vervuiling en bezetten ruimte die beter benut kan worden voor wateropslag, natuur en recreatie.

Voor het voedsel hebben we de landbouw niet meer nodig, stelde de onderzoeker van Plant Research International dinsdag tijdens een debat met prof. Johan Bouma. "We hebben voedsel te over en groen tekort." Want 'Voedsel en Groen gaan niet samen', zoals het ministerie graag zou zien. "Nu kiezen we voor voedsel met een toefje groen."

Het debat werd georganiseerd door studentenvereniging Ruraal Wageningen (RUW). Emeritus-hoogleraar Graslandkunde Leendert 't Mannetje reageerde vanuit de capitulatiezaal in De Wereld ge?rgerd op het 'ongenuanceerde' betoog van Vereijken. "Als we al ons voedsel uit het buitenland halen, leveren we ons over aan de vervoerders. Die hoeven maar vier weken te staken en wat dan?" "Dan bent u twee kilo lichter" antwoordde Vereijken, die het argument 'emotionele chantage' noemde. "Nederland is voor heel veel producten afhankelijk van vervoerders."

Met de stelling dat Nederland best zonder landbouw kan, kon opponent Bouma niet uit de voeten. "Als er morgen een neutronenbom op Amersfoort valt, kan Nederland ook verder zonder Amersfoort. Maar dat is niet relevant. (..) De landbouw heeft het landschap gemaakt, dat vind ik belangrijk. Je moet dat niet weggooien voordat je weet wat dat betekent."

Vereijken kijkt bij het benoemen van de problemen die de landbouw veroorzaakt volgens Bouma te veel naar het verleden. "Nog even en we hebben het mestprobleem opgelost, dan is dat een non-issue geworden." Bovendien zijn er her en der in Nederland projecten waarbij boeren zeer vernieuwend bezig zijn. Zij slagen erin milieu, natuur en voedselproductie wel met elkaar te combineren. Maar Vereijken liet zich voor zo'n veertig belangstellenden niet vermurwen. "Je kunt als onderzoeker wel een witte raaf bestuderen, dat wil niet zeggen dat de populatie wit wordt." | K.V.