Nieuws - 4 oktober 2011

Veredelaar en STW starten onderzoek naar meiose

Groenteveredelingsbedrijf Rijk Zwaan en Technologiestichting STW starten een onderzoeksprogramma naar meiose, het delingsproces bij de voortplanting van planten. Ze steken ieder anderhalf miljoen euro in het vijf jaar durende programma.

Meiosis_diagram.jpg
Doel van het programma is om efficiënter nieuwe rassen te ontwikkelen met een optimale combinatie van natuurlijke eigenschappen. Het onderzoek past binnen de topsector ‘Tuinbouw en uitgangsmaterialen' van de overheid en het nieuwe NWO-thema ‘Agro, Food en Tuinbouw'.
Het programma lijkt op het lijf geschreven van persoonlijk hoogleraar Hans de Jong van Erfelijkheidsleer, die al onderzoek naar meiose heeft verricht in samenwerking met Rijk Zwaan. ‘We hebben een kennisvoorsprong', zegt De Jong, ‘maar we zijn gewoon een van de sollicitanten'. De meiose zorgt ervoor dat de eigenschappen van beide ouders met elkaar worden gecombineerd. Dat is een complex proces, waarover nog veel onduidelijkheden bestaan.
STW wil met haar programma's een effectieve samenwerking tussen de Nederlandse academische wereld en het bedrijfsleven bevorderen. Universiteiten worden uitgenodigd om onderzoekvoorstellen in te dienen. Die worden beoordeeld door mensen van Rijk Zwaan en
buitenlandse experts.