Organisatie - 7 januari 2016

Verdriet over dood wateronderzoeker Jeroen Ensink

tekst:
Rob Ramaker

Wateronderzoekers van Wageningen UR zijn geschokt en verdrietig door de dood van Jeroen Ensink. De alumnus werd op 28 december om het leven gebracht in zijn woonplaats Londen.

Foto: Nadja Ensink-Teich

Ensink studeerde in 1999 af aan Wageningen University en was inmiddels verbonden aan de London School of Hygiene & Tropical Medicine. Hier werkte hij onder meer aan het tegengaan van besmettelijke ziektes door betere omgang met afval- en drinkwater. Zo keek hij naar de verspreiding van cholera en ziekmakende wormen. Zijn werk vond vaak plaats in opkomende landen in Afrika en Azië. 

Hoewel Ensink niet officieel verbonden was aan Wageningen UR werd regelmatig samengewerkt. Tot twee jaar geleden was de alumnus gastdocent bij de studie Internationaal land en waterbeheer. Ook begeleidde hij incidenteel thesisstudenten en  werkte samen met de leerstoelgroepen Water Resources Management en Environmental Technology. Deze januari zou Ensink nog een onderzoeksvoorstel indienen met een Wageningse collega

Hij was een zeer toegewijde en gepassioneerde onderzoeker. En bovendien een aardige man.
Linden Vincent, emeritus hoogleraar Irrigation and Water Engeneering

Het nieuws van Ensinks dood is bij wateronderzoekers van Wageningen UR hard aangekomen. ‘Ik ben geschokt’, zegt Linden Vincent, emeritus hoogleraar Irrigation and Water Engeneering. ‘Hij was een zeer toegewijde en gepassioneerde onderzoeker. En bovendien een aardige man.’ Andere collega’s roemen zijn brede interesse, grote deskundigheid en door studenten hoog gewaardeerde gastcolleges. ‘Ik heb altijd gehoopt dat hij nog eens uit Londen zou terugkeren naar Wageningen’, zegt Frans Huibers, een oud-medewerker die Ensink meermalen voor gastcolleges naar Wageningen haalde. ‘Het is verschrikkelijk dat dat nu op zo’n brute manier onmogelijk is geworden.’ Op verzoek van de familie stelt de London School of Hygiene & Tropical Medicine een fonds in met Ensinks naam. Het fonds zal beurzen verlenen aan studenten uit Zuidoost-Azië en Afrika bezuiden de Sahara om een masteropleiding te kunnen volgen. Donaties zijn hier te geven.