Nieuws - 18 oktober 2007

Verdoofd castreren is ook pijnlijk

Ook castratie met verdoving is pijnlijk voor biggen, maar wel minder pijnlijk dan de onverdoofde castratie die nu gebruikelijk is. Dat blijkt uit onderzoek van de Animal Sciences Group in opdracht van het ministerie van LNV.

Castratie van biggen stuit op weerstand bij een groot deel van de Tweede Kamer en bij varkenshouders. Varkenshouders castreren mannetjesvarkens om berengeur in vlees te voorkomen. Er lopen verschillende onderzoeken om te zien of de castratiepraktijk kan worden veranderd, bijvoorbeeld door het wegfokken van berengeur, automatische detectie van berengeur in slachterijen en ontwikkeling van verdovingsmiddelen.
ASG keek naar de effecten van toediening van een verdovingsmiddel (lidocaïne) en een pijnstiller (meloxicam). De pijnstiller helpt nauwelijks tegen de pijn bij de castratie, maar biedt wel verlichting bij de napijn. Verdoving helpt tegen de castratiepijn, maar maakt de ingreep niet pijnloos. De verdoving kost 28 cent per ingreep als de boer het zelf doet en een euro als de dierenarts het doet.
ASG heeft ook gekeken naar een soort verdovingsbox waarbij biggen onder narcose worden gebracht met een mengsel van CO2 en zuurstof. Dat systeem is op dit moment echter nog niet praktijkrijp. De toediening van het gasmengsel luistert nauw.