Wetenschap - 1 januari 1970

Verdoofd castreren geeft ook stress

Op het Praktijkcentrum voor duurzame en biologische varkenshouderij van de Animal Sciences Group te Raalte zijn de eerste biggetjes in een experiment verdoofd gecastreerd. Maar het is de vraag of het welzijn van de diertjes hierdoor is verbeterd.

Dierenwelzijnsorganisaties protesteren al jaren tegen het castreren van biggen zonder verdoving. De beerbiggetjes op Praktijkcentrum Raalte krijgen voor ze worden gecastreerd een injectie met de pijnstiller Lidocaïne in de teelballen. Het onderzoek wordt uitgevoerd onder leiding van drs. Ineke Eijck, samen met de Faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht. In Nederland is nauwelijks ervaring met verdoofd castreren van biggen. In Noorwegen wel, en de onderzoekers laten zich dan ook adviseren door Noorse dierenartsen.
Adriaan Vernooij, bedrijfsleider van Praktijkcentrum Raalte, is nog niet onder de indruk van de eerste resultaten. 'Het oppakken en verdoven van de biggen is een handeling die ook stress oplevert', stelt hij. Vernooij vindt het nog lastig te beoordelen of het minder stress oplevert dan het castreren zonder verdoving, maar sluit niet uit dat het zelfs meer stress oplevert.
Biggen worden gecastreerd om beregeur te voorkomen. Geslachtshormonen geven het vlees van mannelijke dieren een nare geur en smaak. Castreren is de meest effectieve manier om dit te voorkomen. Om te bepalen of plaatselijk verdoven een goede tussenoplossing is, moeten naast de pijnbeleving ook organisatorische en financiële aspecten bekeken worden. Verdoven kost extra tijd en geld, en dit kan een reden zijn om ervan af te zien. Vernooij: 'De extra tijd die het kost willen we voor verschillende groepen biggen nog in kaart brengen, om door te kunnen berekenen wat de meerkosten zijn.'
Verdoofd castreren is volgens de onderzoekers geen definitieve oplossing om dierenleed bij biggen te voorkomen. Ze hopen dat bijvoorbeeld foktechnische maatregelen en onderzoek aan de slachtlijn uiteindelijk castratie van biggen geheel overbodig maken. / HB