Nieuws - 16 januari 2018

‘Verbod op pulsvissen gebaseerd op emoties’

tekst:
Tessa Louwerens

Het Europees parlement heeft vandaag ingestemd met een totaalverbod op pulsvisserij. De beslissing is niet gebaseerd op feiten maar op emotie, zegt Adriaan Rijnsdorp van Wageningen Marine Research en projectleider van een grootschalig onderzoek naar de langetermijneffecten van pulsvissen op het milieu en dierwelzijn.

© Shutterstock

‘Het uiteindelijke besluit moet nog komen’, zegt Rijnsdorp. De positie van het parlement is niet allesbepalend. Het parlement moet nu gaan onderhandelen met de Europese Commissie en de EU-ministers. 

Rijnsdorp vindt de stemming wel teleurstellend. Hij doet een grootschalig onderzoek naar de lange termijneffecten van pulsvissen. Dit onderzoek moet een belangrijke wetenschappelijke basis vormen voor een Europees besluit over de toekomst van het pulsvissen.

De beslissing van het Europarlement is volgens hem niet gebaseerd op feiten maar op emotie. ‘Ik was aanwezig bij het debat. Sommige standpunten die partijen formuleren, zijn rechtstreeks afkomstig van lobby pamfletten. Terwijl de wetenschappelijke gegevens wel beschikbaar zijn.’

Het onderzoek naar pulsvissen zal naar verwachting in 2019 worden afgerond. ‘Misschien zet deze stemming druk op de ketel om sneller met resultaten te komen, zodat ons onderzoek nog wel een rol speelt bij de uiteindelijke besluitvorming.’

Lees ook eens: