Nieuws - 1 januari 1970

Verbod op palingvisserij omstreden

Een verbod in de Europese Unie (EU) op de vangst van paling gaat een aantal binnenvissers de kop kosten, waarschuwt het LEI in een onderzoek voor het ministerie van LNV. Internationale wetenschappers bepleitten juist een verbod.

De International Council for the Exploration of the Sea (ICES) brengt deze week een advies uit aan de EU om de vangst te verbieden van schieraal, de paairijpe paling die vanuit de binnenwateren naar zee trekt. Dat zou voor het eerst zijn. Het is nodig, stellen de wetenschappers van ICES, omdat paling de uitsterving dicht genaderd is. Minder schieraal vangen betekent dat meer volwassen alen de zee kunnen bereiken om zich daar voort te planten.
Komt het verbod er, dan zal dat het einde betekenen voor een aantal bedrijven in de Nederlandse beroepsbinnenvisserij, stelt het LEI, dat de sector inventariseerde en een aantal vissers interviewde. De vangst van schieraal levert de vissers nu nog anderhalf miljoen euro per jaar op. Zo’n twintig binnenvissers op het IJsselmeer zijn volledig afhankelijk van de vangst van paling. De rest van de 240 binnenvissers in Nederland zijn voor eenderde van hun omzet afhankelijk van schieraal. / JT