Wetenschap - 12 juni 2008

Verbod op agressief hondenras helpt niet

Ondanks een verbod op pitbullterriërs is het aantal bijtincidenten in Nederland niet afgenomen. Het zijn ook niet alleen de pitbulls die bijten. Bij veertien onderzochte dodelijke incidenten was drie keer een pitbull betrokken. In alle andere gevallen ging het om honden van een ander ras.

De kans dat je in Nederland overlijdt aan een hondenbeet is kleiner dan de kans dat je dood van de keukentrap valt, of een doodschop krijgt op het voetbalveld. Volgens een studie van de Animal Sciences Group komt jaarlijks ongeveer één persoon in Nederland om door een hondenbeet. Maar dat is geen reden om hondenbeten te bagatelliseren.
De inventarisatie die onderzoekers drs. Jessica Cornelissen en dr. Hans Hopster maakten, geeft een trieste opsomming van een aantal zeer tragische incidenten, bijvoorbeeld van baby’s of peuters die in eigen huis of bij bekenden omkwamen door toedoen van een hond.
Er zijn ook gevallen van oudere slachtoffers. Daar is de beet zelf meestal niet dodelijk, maar zijn het de gevolgen die tot de dood lijden, zoals een ernstige infectie. Van 1982 tot 2007 zijn 29 mensen gestorven als gevolg van een hondenbeet. Per jaar moeten ongeveer 250 mensen behandeld worden in het ziekenhuis. Vergeleken met andere landen scoort Nederland met jaarlijks 93 bijtincidenten per tienduizend inwoners laag. Sinds het verbod op pitbulls is het aantal hondenbeten niet afgenomen. Er lijkt zelfs sprake van een stijgende trend.
De Lelystadse onderzoekers hebben op basis van een uitgebreid onderzoek van Nipo/NSS onder het Nederlandse publiek een hitlijst van gevaarlijke honden samengesteld. Bovenaan staat de Weimarse staande hond, die zes keer zo vaak bijt als de gemiddelde hond in Nederland.
In de top tien staan ook de airedaileterriër, de bullterriër, de Leonbergse hond, de rottweiler, de American Staffordshire terriër, de dalmatiër, de dobermann, de borderterriër en de Duitse herder. Opvallende afwezige is de pitbullterriër. Of eigenlijk ook weer niet opvallend, want de pitbullterriër is verboden.
Hans Hopster zegt dat uit het onderzoek in elk geval blijkt dat een verbod op een bepaald type hond niet leidt tot minder bijtincidenten.
Het Lelystadse onderzoek vormde voor een commissie van wijze mannen de basis voor een advies aan landbouwminister Gerda Verburg. De minister is van plan om mede op basis van het advies het bestaande verbod op pitbullterriërs in te trekken, meldde ze deze week aan de Tweede Kamer. Voor de oude regel komt een meer algemene regeling in de plaats, die van toepassing is voor abnormaal agressieve honden. Die worden afgemaakt. Tegelijk wil de minister een goede gedragstest voor fokhonden laten ontwikkelen die kan voorspellen of een dier agressief kan worden. De minister hoopt dat daardoor ‘gevaarlijke rassen’ op den duur minder gevaarlijk worden.