Nieuws - 9 april 2014

Verbeterde site RAF-luchtfoto's

tekst:
Roelof Kleis

Een paar muisklikken en je hebt als bij toverslag een luchtfoto uit WO-II op je scherm. Van je eigen woonplek bijvoorbeeld. De vernieuwde site van de Forum-bieb maakt het allemaal mogelijk.

Sinds vorige zomer is de historische collectie luchtfoto’s uit WO-II online- beschikbaar bij Wageningen UR. Maar wie een foto wilde zien moest geduld hebben. De site liep om de haverklap vast en bezoekers moesten zich eerst registreren. Dat is veranderd. Een verbeterde versie van de site maakt het zoeken in de collectie volgens Joke Webbing van de Forum-bieb nu echt publieksvriendelijk.

De ruim 94.000 luchtfoto’s, gemaakt door de RAF gedurende de laatste oorlogsjaren, zijn nu handig doorzoekbaar op de kaart of (onder andere) postcode. De gezochte zwartwit-foto verschijnt vervolgens op het scherm exact bovenop de bijbehorende topografische kaart van ons land. Medewerkers van Alterra hebben alle ruim 94.000 foto’s op die manier gepositioneerd. Een monnikenwerk.

Ook alle metadata krijg je erbij. Wanneer de foto is gemaakt, met welke vlucht, op welke hoogte, etc. Zelfs de naam van de piloot ligt vast. De foto’s zijn vervolgens te downloaden. In een lage resolutie van 150 dpi is dat gratis. Downloaden op hogere resolutie (tot aan 1200 dpi) kost geld. De bieb heeft die dienst uitbesteed aan het bedrijf DotKa (www.dotkadata.com). Medewerkers van Wageningen UR krijgen overigens een stevige korting.

De collectie luchtfoto’s bestrijkt grote delen van ons land. Alleen grote delen van Brabant en het noorden van het land ontbreken. Brabant was op het moment dat de foto’s werden gemaakt al bevrijd en daardoor voor de Britten minder interessant om foto’s van te maken. De vernieuwde site is te vinden op www: http://library.wur.nl/WebQuery/geoportal/raf.