Wetenschap - 29 oktober 2015

‘Verband bewerkt vlees en kanker al bekend’

tekst:
Rob Ramaker
1

Het eten van bewerkt vlees als ham en worst vergroot de kans op kanker, meldde IARC, een agentschap van Wereldgezondheidsorganisatie WHO, deze week. Het rapport zorgde voor enorme ophef in Nederland. Toch is dit verband al veel langer bekend, zegt Ellen Kampman, hoogleraar Voeding en ziekte. Ze vindt het wel waardevol dat de link nogmaals prominent wordt belicht.

Is het opmerkelijk dat de WHO nu dat rapport publiceert?
‘Natuurlijk is dit verband niet nieuw, we weten dit al jarenlang. Toch is het goed dat andere experts de literatuur nog eens goed hebben bekeken en dat hier hetzelfde uit komt. Ook maakt het uit dat een invloedrijke organisatie als de WHO dit meldt.’

De resultaten worden hier en daar verkeerd begrepen. Rood en bewerkt vlees wordt opeens voorgesteld even gevaarlijk te zijn als asbest of roken.
‘Die verwarring zie ik ook om me heen. Beide zaken zitten weliswaar in dezelfde categorie, maar die categorie zegt alleen iets over de sterkte van het bewijs en vertellen niet hoe kankerverwekkend iets is. Rood vlees is zeker niet zo gevaarlijk als roken.’

Verandert het rapport nog iets aan onze adviezen voor gezonde voeding?
‘Nee, de aanbeveling blijft om maximaal 500 gram rood vlees per week te eten. Dat is maximaal vijf keer rood vlees per week. Ook moet je proberen de inname van bewerkt vlees zo laag mogelijk te houden. Die aanbeveling probeer ik al jaren voor het voetlicht te brengen en het is fi jn dat dit nu zulke brede aandacht krijgt. ‘

Is ook duidelijk waarom vlees de kans op kanker verhoogt?
‘Het lijkt erop dat heemijzer uit rood vlees de darmwand kan beschadigen. Ook in Wageningen is hier onderzoek naar gedaan, bijvoorbeeld in de huidige groep van Sander Kersten. Ook de manier waarop we thuis ons vlees behandelen, maakt uit. In zwartgeblakerd vlees ontstaan stoffen die je ook in sigarettenrook vindt. Gelukkig bleek uit een experiment dat we in Ede deden dat Nederlanders niet van zulk doorbakken vlees houden. Houden zo!’

Re:acties 1

  • Jaap Duijs

    Goedenavond,

    Even gegoogeld over het hierboven genoemde rapport en de onderzoeken waarop dit gebaseerd is. Heeft u de reacties van Gary Taubus, Chris Kresser en Zoe Harcombe gelezen? Noemt u uzelf wetenschappelijk onderzoeker?

    Groeten,
    Jaap Duijs

    Reageer

Re:ageer