Nieuws - 7 april 2011

Verandering van spijs...

Contract met Albron loopt af. Laatste inspraakmoment voor kritische gebruikers.

4-Resource-Kantine-28.jpg
Studenten en medewerkers van Wageningen UR willen wat nieuws op hun bordje. Dat lijk je te mogen concluderen uit de vele groepen die zich plotseling beijveren voor duurzamer, internationaler en/of goedkoper voedsel in de kantines. Aanleiding is de start van de aanbesteding voor een nieuwe cateraar. Het contract met de huidige cateraar Albron loopt volgend jaar af en Wageningen UR bekijkt nu aan welke eisen de opvolger zou moeten voldoen.
Eat-in
Die heeft een duurzamer aanbod, als het aan sommige bewoners van de Leeuwenborgh ligt. Daar wordt sinds september een tweemaandelijkse Eat-in gehouden. Een groepje van zo'n twintig studenten neemt dan zelf eten mee, gemaakt van duurzame producten. Door het met elkaar te delen, willen de deelnemers laten zien waar hun voorkeur ligt.  
Maar de Leeuwborghbewoners zijn al lang niet meer de enige groep die zich met de catering bezig houdt. Ook het Wageningen Environmental Platform, de Boerengroep en de Studentenraad verzamelen ideeën voor een betere catering. Zij zijn voorstander van regionale producten van bijvoorbeeld boeren uit het binnenveld bij Wageningen. Die hoeven niet duur te zijn, zeggen ze.
Dat laatste is belangrijk, want de voorstanders van duurzaam voedsel mogen dan opvallend aanwezig zijn, de zwijgende meerderheid wil óók gewoon een goedkope hap. 'De prijs is voor studenten het allerbelangrijkste.' Dat zegt Noémi Uehlinger die met andere studenten een onderzoek deed naar de duurzaamheid van de kantines van Wageningen UR en de wensen van studenten. Hun aanbeveling: kies niet voor eenheidsworst, maar laat verschillende cateraars met elkaar concurreren om ook de wensen van de minderheid een kans te geven.
Visiegroep
Al deze  ideeën komen samen bij de Visiegroep catering waarin zowel studenten, medewerkers als facilitaire professionals zijn vertegenwoordigd. Hun eindrapport ('Visie') dient straks als basis voor de nieuwe aanbesteding. De groep heeft ideeën verzameld bij verschillende belangengroepen en is gaan kijken bij andere universiteiten. Er is nog één inspraakmoment: een openbare brainstorm op 19 april in Forum. Wie zijn zegje wil doen, kan daar terecht.