Student - 25 september 2008

Veluweloop snakt naar nieuw bloed

Net genoeg deelnemers en veel te weinig studententeams. De Veluweloop was dit jaar geen spetterend succes. ‘Het is lastig de vinger op de zere plek te leggen’, zegt voorzitter Bart de Vreede van de estafetteloop over de Veluwe. ‘Maar die neerwaartse trend moeten we wel doorbreken.’

Het is duidelijk dat er volgend jaar meer werk moet worden gemaakt van groei en verjonging om de Veluweloop gezond te houden. ‘We hebben veel reclame gemaakt, maar het lukt ons onvoldoende om nieuwe teams te trekken’, zegt De Vreede. ‘Terwijl je voor de Batavierenrace van Nijmegen naar Enschede twee keer zoveel mensen bij elkaar moet krijgen en deelname veel duurder is.’
Om de vergrijzing te stoppen, moeten er keuzes gemaakt worden, zegt De Vreede, sinds kort ook voorzitter van de Wageningse sportstichting Thymos. ‘Misschien moeten we het feest na afloop afschaffen en ons meer concentreren op het hardlopen, of er juist een meerdaags evenement van maken waarbij je na het feest kunt blijven slapen.’
Dat er onder de ruim tachtig teams maar drie studententeams uit Wageningen waren, lijkt vooral een kwestie van onbekendheid. ‘De Veluweloop? Nooit van gehoord’, reageert Margot Baas, die met haar studentenvereniging SSR-W dit jaar wel de Batavierenrace liep. ‘Dat was gaaf. Eerst een eind hardlopen, en dan op de campus met superveel studenten feesten en slapen.’ Ook bij Linda Duineveld van de Veetelers gaat geen lichtje branden, terwijl ze wel direct weet dat haar vereniging in april een team op de been bracht voor de Bata.
Studentenvechtsportvereniging De Grondleggers start wel op beide wedstrijden. ‘Grootste nadeel van de Veluweloop is dat hij zo vroeg in het collegejaar valt. Het is lastig mensen met conditie te vinden zo vlak na de zomervakantie. Maar je komt wel in prachtige gebieden en rolt zo vanuit je bed je etappe in’, zegt Kim Weijtmans.
Het probleem van het vinden van organisatoren, waardoor de loop dit jaar bijna werd afgeblazen, lijkt in ieder geval opgelost. ‘Verschillende commissieleden willen volgend jaar nog wel een keer’, weet De Vreede.