Student - 22 maart 2007

Veldslag met bakmeel en ranja

Boerenstudentenverenigingen hebben zo hun eigen variant op het academische ‘zooien’: het vieze zusterfeest. Woensdag 14 maart probeerde Gremio Unio van de Hogere Agrarische School uit Den Bosch de bar te veroveren van zustervereniging Osiris van Van Hall Larenstein. Drek, drank en rock ’n roll in Leeuwarden.

546_nieuws.jpg

Foto: Hoge Noorden

De aanmaak van ‘zut’ was er bij ingeschoten, had voorzitter Jan Sol van Gremio Unio vooraf al laten weten. Zut is spaghetti van vier weken oud, lekker smerig en een beproefd Brabants weermiddel bij barveroveringen. Gremio Unio gaf bij nader inzien echter de voorkeur aan een ‘schone’ ontmoeting, of dat nog geregeld kon worden. Tuurlijk amice, had het Osirisbestuur hem gerustgesteld, het ging ten slotte om de gezelligheid.
‘Ja doei’, grijnst bestuurslid Linda van Opijnen die bij de deur van sociëteit Abydos staat te wachten op de bezoekers. ‘Daar zijn ze nou te laat mee, wij gaan onze strategie niet meer aanpassen.’ Osiris verstrekt voor een euro per stuk overals aan de leden. Een reusachtige jongen getooid met snorkel informeert of er toch niet een groter maatje tussen zit, de zijne trekt wat in het kruis.
Dan arriveert de bus met 32 leden van Gremio Unio. Voordat de horde zuiderlingen toegang krijgt, maken de beide voorzitters een inspectieronde door het Osirispand om gesteggel achteraf over schade te voorkomen. Het is niet meer dan een rituele dans; zelfs een opgewonden kudde jongvee kan weinig kwaad aanrichten in de barruimte. De GU-voorzitter doet alsof hij het heimelijke verkneukelen van de Osirisleden niet opmerkt en legt zich neer bij wat komen gaat. ‘Doe de bus maar open.’
De Bossche studenten verzamelen zich in de sluis voor de trap naar de barruimte. Aan de andere kant van het glas staat een groepje VHL-ers uitdagend te wenken. Dit wordt geen schoon zusterfeest, begrijpen de Brabanders huiverend in hun T- shirtjes. ‘Hebben we er een beetje zin in’, vuurt de voorzitter aan. Mwàh. Dan realiseren enkele stoutmoedigen zich dat dit getalm van de ‘effectieve drinktijd’ afgaat en stormen de trap op.
Gedesoriënteerd door snoeiharde discodreunen en de mist van de rookmachine tuimelen ze de bar binnen. Ze krijgen een vloedgolf ranja over zich heen gevolgd door een spervuur van bakmeel, en binnen de kortste keren veranderen de stoere frontsoldaten in besneeuwde zombies. ‘Doorgaan’, beveelt de voorzitter van onder aan de trap. De tweede aanvalsgolf wordt onthaald met een salvo van waterballonen.
De GU’ers wrijven hun ogen uit en hergroeperen zich op de dansvloer. Een al te overmoedig Osirislid wordt vakkundig ingesloten en in één ruk van zijn T-shirt verlost. Zijn maten storten zich in het krijgsgewoel en de rollenbollende kluwen komt pas bij de bar tot stilstand. Even een biertje en hup, op jacht naar trofeeën. Vooral de hygiënemutsjes van de Osirisdames zijn in trek.
De eerste ontblote bovenlijven aan Bossche kant zijn het teken voor de aanval op de bar. Dierlijk huilend storten de besmeurde zuiderlingen zich op de verschansing van de tapinstallatie. Barman Mark en consorten hebben echter alle delen die houvast zouden kunnen bieden ingesmeerd met groene zeep. Mark deelt hier en daar een tik uit met een rubberen tepelvoering en de grondtroepen van Osiris smoren het offensief verder door hun numerieke overwicht.
Uit waardering voor de toch moedige poging stelt Osirisvoorzitter Stephen Bark een gratis fust beschikbaar. Zijn geschenk wordt beloond met de Osirishymne, ogenblikkelijk overschreeuwd door het Gremio Uniolied. De kakofonie van strijdliederen gaat vervolgens moeiteloos over in een broederlijke samenzang van Schapies Neuken van de Dikke Lul Band.
‘Boeruh, boeruh, boeruh’, scandeert het smaldeel van onder de rivieren even later en bindt met in smurrie gedoopte plukken hooi de strijd weer aan. Jodelmuziek tettert, meiden vechten met jongens, jongens dansen met meiden, bier vliegt in het rond en iedereen drinkt. Nog één keer zal Gremio Unio proberen de bar te veroveren, maar tevergeefs. Osiris rules, althans vanavond. Het levert nog een fust op, en voldane berusting voor de terugreis. Wel eerst eventjes omkleden in de vrieskou, verordonneert de buschauffeur.