Organisatie - 1 juni 2011

Veldproef met Wageningse aardappels in België vernield

Actievoerders van het Field Liberation Movement (FLM) hebben op 29 mei een proefveld met cisgene aardappels van Wageningen UR in het Belgische Wetteren vernield.

Het veld bevatte meerdere aardappelvariƫteiten die resistent gemaakt zijn tegen de aardappelziekte Phytophthora door het inbouwen van resistentiegenen uit wilde aardappelrassen.
De veldproef is een initiatief van het Vlaamse landbouwdepartement, het Vlaams instituut voor de biotechnologie en de universiteit in Gent. Wageningen UR leverde aardappels met meerdere resistentie-genen tegen de gevreesde en hardnekkige aardappelziekte Phytophthora. Op de proeflocatie staat ook een aardappelvariĆ«teit die door BASF is ontwikkeld. De veldproeven moeten uitwijzen of de nieuwe soorten al dan niet vatbaar zijn voor de ziekteverwekker in het open veld.
Belgische akkerbouwers moeten nu, net als de Nederlandse, zo'n tien keer per jaar pesticiden spuiten om de aardappelziekte onder de duim te houden. De nieuwe ggo-aardappel zou in Vlaanderen 1 miljoen kilo pesticiden per jaar uitsparen en nog eens 50 miljoen euro aan oogstschade voorkomen, zegt een woordvoerder van het Vlaamse instituut voor biotechnologie. Om hetzelfde resultaat via klassieke veredeling te bereiken, zou ruim twintig jaar veredelen nodig zijn.
De actievoerders zijn echter bang dat multinationals als Monsanto en BASF de rechten op deze nieuwe aardappel verwerven, wat ten koste zou gaan van de boeren. De Vlaamse boerenbond verwerpt dat argument echter. Het genetisch materiaal wordt juist eigendom van de universiteiten, die het in licentie willen verspreiden over meerdere veredelingsbedrijven, zegt de woordvoerder.
De verontwaardiging over de actie is groot in Belgiƫ. Hoogleraar filosofie Johan Braeckman uit Gent vergelijkt de actievoerders met de volgelingen van Ned Ludd die in Engeland in het begin van de 19de eeuw de eerste landbouwmachines vernielden. Andere organisaties roepen de Vlaamse minister-president op tot een maatschappelijk debat over de toekomst van de landbouw.
Wageningen UR heeft een zestal proefvelden met cisgene aardappels in Nederland. Daarover ging onderzoeker Bert Lotz vorige maand in discussie met tegenstanders van de proef die een actiekamp hadden ingericht.