Nieuws - 1 januari 1970

Vegetatie Krugerpark digitaal vastgelegd

Het vegetatiekundige kennissysteem SynBioSys van Alterra wordt al volop gebruikt bij beheer en ontwikkeling van natuur in Nederland en Europa. Maar het kan ook worden toegepast in Afrika. Alterra maakt het systeem geschikt voor het Kruger National Park.

Met SynBioSys – een afkorting van 'syntaxonomisch biologisch systeem' - kunnen betrekkelijke leken op de computer met een vegetatiekundige bril naar het landschap kijken. De gegevens daarvoor worden ingevoerd in het door drs. Stephan Hennekens van Alterra ontwikkelde programma Turboveg.
Het Kruger National Park in Zuid-Afrika beschikte al over een schat aan gegevens, waaronder met Turboveg ingevoerde vegetatiedata. Dat maakte het makkelijk om een SynBioSys voor Kruger te ontwikkelen.
Het eerste prototype draait nu. Op zijn laptop laat projectleider dr. Joop Schaminée zien hoe de vegetatie in het gebied is veranderd van 1984 tot nu. In een overzicht, dat lijkt op een filmpje, is te zien dat de plantengroei van de savanne variabel is. Met de gegevens over veranderingen in het verleden kunnen onderzoekers een inschatting geven van de draagkracht van het Krugerpark voor de vele grote dieren die er leven, zoals olifanten, buffels, giraffen en impala's.
Die dieren maken het inventariseren van vegetatie trouwens ook een stuk spannender dan in Nederland, vertelt Schaminée. 'We liepen op een dag naar een berg om vegetaties op te nemen. Kwam daar ineens een kudde buffels langs gedenderd.' Ook de planten zijn er anders. 'Behalve enkele moerasplanten groeit er geen enkele plantensoort die we in Nederland kennen.' Schaminée zag wel enorme baobabs en acacia's met stekels van tien centimeter. / MW