Nieuws - 17 april 2008

Veeteler weer beste veekeurder

Masterstudent Animal Sciences Peter van Beek is voor het tweede achtereenvolgende jaar de beste veebeoordelaar. De tweede en derde plaats bij het landelijke studentenkampioenschap waren voor Julius Kuipers en Douwe-Jan Sietsma, ook dierwetenschappers van Wageningen Universiteit.

Kuipers stond na de ochtendronde nog eerste, maar door een betere mondelinge toelichting ging Van Beek hem uiteindelijk voorbij. ‘Ik had ’s ochtends een wat oudere koe hoger gewaardeerd dan de jury, maar zette ’s middags de koeien goed op rij en kon dat goed toelichten’, vertelt Van Beek.
Zijn geheim is interesse in fokkerij gekoppeld aan jarenlange ervaring: zijn vader was ooit Nederlands kampioen veebeoordelen en thuis op het melkveebedrijf kreeg hij daar van jongs af aan veel van mee. Deze zomer hoopt Van Beek zich via het Brabants kampioenschap voor het eerst te plaatsen voor de nationale wedstrijd.
De studenten en juryleden keurden zaterdag 12 april op een fokkerij in de Alblasserwaard. Het veetelersteam kreeg ook de prijs voor de beste school.