Organisatie - 20 juni 2017

Veertig vakken voor vluchtelingen

tekst:
Linda van der Nat
7

Vanaf september kunnen vluchtelingen gratis vakken volgen aan Wageningen University & Research. Docenten van veertig vakken hebben hun lessen opengesteld voor vluchtelingen zonder verblijfstatus of met een tijdelijke verblijfsvergunning.

© Guy Ackermans

Initiatiefnemer is Johan Feenstra, coördinator bij WIMEK Graduate School (Wageningen Institute for Environment and Climate Research) en in het verleden jarenlang actief voor VluchtelingenWerk. Hij zag bij de Universiteit Utrecht een programma gericht op cursussen voor asielzoekers en vluchtelingen en raakte geïnspireerd. ‘Het leek me een hartstikke leuk initiatief om ook in Wageningen in te voeren. Ik heb een paar mensen gevraagd om met me mee te denken en iedereen was direct enthousiast.’ De raad van bestuur nam het voorstel van Feenstra als een pilot op in het vluchtelingenbeleid van de universiteit.

Vluchtelingen met een academische achtergrond en een voldoende beheersing van de Engelse of Nederlandse taal kunnen vanaf komend collegejaar aanschuiven bij veertig vakken, verspreid over de vijf domeinen van Wageningen. De vakken variëren van Biology of Animal Production tot Nutrient Management. Feenstra: ‘De lijst is nog niet volledig of velddekkend, maar het is een begin. We hopen dat meer docenten hun lessen willen openstellen.’

Betere integratie
Volgens Feenstra kan het programma, dat WURth-while is genoemd, bijdragen aan een betere integratie van vluchtelingen. Asielzoekers die nog wachten op een vergunning, of statushouders die nog geen Nederlands spreken, voelen zich vaak buitengesloten van de samenleving. Uit onderzoek blijkt dat dit hun kansen om goed te integreren en een baan te vinden verkleint, aldus Feenstra. ‘Het is fijn voor hen om iets om handen te hebben en om bij te blijven in hun vakgebied terwijl ze wachten op een verblijfsvergunning.’

WUR werkt bij het programma nauw samen met VluchtelingenWerk Oost Nederland. Coördinator Annet Timmerman: ‘Wij zien veel ambitieuze vluchtelingen, bijvoorbeeld uit Syrië, die gestudeerd hebben. Voor hen is er niks mooier dan weer aan de slag te kunnen. Vanaf het begin van de procedure gaan we nu al kijken of we iets voor deze mensen kunnen doen. Het verhaal dat dit programma er komt gaat al rond, er hebben zich al vijf vluchtelingen in Wageningen bij mij gemeld. Mensen willen heel graag iets doen.’

Op de website staat een volledig overzicht van alle vakken en een registratieformulier. Docenten die ook hun lessen willen openstellen voor vluchtelingen kunnen contact opnemen met Johan Feenstra (johan.feenstra[at]wur.nl).

Re:acties 7

 • Bram Kuyper

  Prachtig initiatief !!!
  Bram

  Reageer
 • Lisette

  Hoi Danielle, probeer eens een MOOC. Helemaal gratis voor iedereen en aangeboden door heel veel Universiteiten! Wait, let me google that for you: http://www.rug.nl/e-learning/projecten/mooc/?lang=en

  Hallo WUR, fantastisch initiatief dit!!

  Reageer
 • Hamed Alshaabi

  It's a great idea. I was looking for that that chance to save my career.I graduated from the Faculty of Veterinary Medicine in Syria and came to the Netherlands because of the war there. This project is a good hope for me and my colleagues to keep the years of our past study. I hope you will continue to achieve this project.

  Reageer
 • Gabriel

  Very very good idea dear Johan Feenstra. At least there are people with very positive and so constructive ideas. I wish for many professors at WUR to join you in this wonderful programme.

  Many success

  Reageer
 • Oud-student

  Ik vind het een goed plan!

  Reageer
 • Danielle

  Ik ben geen vluchteling, maar 'gewoon' Nederlands burger en wil ook graag gratis een vak volgen op de Universiteit van Groningen. Waar kan ik mij inschrijven?

  Reageer
 • tomtom

  Hartstikke mooi van de WUR, ik vind het alleen een beetje ironisch dat er eerst veel sprake was van ruimtegebrek en nu kan dit initiatief wel?

  Reageer

Re:ageer