Nieuws - 1 januari 1970

Veertig jaar insecten kweken gevierd

,,Op feestjes kun je er maar beter niet al te veel over praten. Als ze horen dat je als beroep insecten kweekt word je vreemd aangekeken. Ze schrikken helemaal als ze horen dat we hier met z’n drieën zijn, want één zo’n gek valt nog wel te begrijpen, maar drie!’’

Leo Koopman viert deze week zijn veertigjarig jubileum als hoofd insectenkweek bij de leerstoelgroep Entomologie. Hij is vrijwel zonder onderbreking sinds 1964 bezig geweest met het kweken van insecten voor het onderzoek en de practica van de leerstoelgroep. De huidige insectenlijst van de kweekafdeling omvat een dertigtal soorten, waaronder diverse soorten vlinders, bladluizen, sluipwespen, sprinkhanen en malariamuggen. Voor de malariamuggen treden Koopman en zijn collega ook regelmatig op als bloeddonor, want de muggen leggen alleen eitjes als ze een flinke bloedmaaltijd hebben gehad. ,,De meeste mensen denken dat we daar flink voor betaald worden, maar het is puur op vrijwillige basis. De muggen zijn ook niet geïnfecteerd dus gevaarlijk is het niet’’, aldus Koopman.
Zo langzamerhand is de Wageningse insectenkweek voor onderzoek en onderwijs als een van de laatsten overgebleven in Nederland. ,,Het kweken van insecten is niet zo eenvoudig als veel mensen denken. Er is altijd wel iets aan de hand, parasieten, infecties, inteelt, noem maar op. Het is ook duur en we krijgen nu weer te maken bezuinigingen. Als de regeling nog zou bestaan dat je met veertig dienstjaren met pensioen kon, dan zou ik er waarschijnlijk nu tussenuit knijpen’’, aldus Koopman. | G.v.M.