Organisatie - 1 januari 1970

Veertig banen weg bij A&F

‘Hier wordt niemand vrolijk van’, zegt dr Philip van der Heijden. ‘Maar de omstandigheden dwingen ons ertoe.’ De bestuurder van Agrotechnology and Food Innovations (A&F) heeft moeite met het komende ontslag van ongeveer veertig medewerkers.

De werknemers van onderzoeksinstituut A&F hebben deze week te horen gekregen dat dertig van hun collega’s binnen de afdeling Agrisystems and Environment het veld moeten ruimen, en tien van de afdeling Food Quality.
De dertig mensen van Agrisystems and Environment behoorden tot de 130 medewerkers van onderzoeksinstituut Imag die een jaar geleden overgingen naar het nieuwe A&F. Hun ontslag is een gevolg van de terugtredende overheid. ‘Den Haag trekt zijn handen af van de landbouw’, zegt Van der Heijden. ‘We hebben met onze stakeholders besproken wat voor onderzoek ze in de toekomst nodig hebben en op basis daarvan ingeschat hoeveel mensen we moeten ontslaan.’ De inkrimping is een stap in een proces dat jaren geleden is begonnen. Enkele jaren voordat het Imag opging in A&F bood het nog onderdak aan 180 werknemers.
De klappen bij de afdeling Food Quality zullen vallen binnen groepen die moeite hebben om voldoende projecten binnen te halen.
‘We draaien nu verlies’, zegt Van der Heijden. ‘Als we dit doorvoeren, zullen we in 2006 weer winst maken.’ De operatie staat los van de bezuiniging op de overhead van 25 procent. Van der Heijden: ‘Wat daarvan de effecten zullen zijn weten we nog niet.’
A&F zoekt ook nieuwe werkvelden, beklemtoont Van der Heijden. ‘We hebben verstand van het omzetten van afvalstromen in energie, maar we hebben nog weinig gedaan met gft-afval. We willen ook meer onderzoek doen naar de consumentenvoorkeuren op het gebied van geur, smaak en presentatie van levensmiddelen. Als we meer weten over de klanten van onze klanten kunnen we onze opdrachtgevers beter van dienst zijn.’ / WK