Nieuws - 15 maart 2007

Veerman wordt hoogleraar

De net afgetreden landbouwminister en voormalige Wageningen UR-topman dr. Cees Veerman wordt bijzonder hoogleraar ‘Duurzame plattelandsontwikkeling vanuit Europees perspectief’. Dit maakte rector prof. Martin Kropff bekend tijdens de viering van de dies natalis van Wageningen Universiteit.

Veerman krijgt in Wageningen een bijzondere leerstoel die mede mogelijk is gemaakt door het Wageningen Universiteits Fonds. Gelijktijdig werd bekend dat hij bij de Universiteit van Tilburg wordt benoemd tot gewoon hoogleraar.
Veerman zal in zijn nieuwe functie vooral aandacht besteden aan de samenhang tussen landbouw, ruimtelijke ordening, natuur en milieu op het Europese platteland. Bij beide aanstellingen gaat het om een tijdsbesteding van zes uur per week. De voormalige landbouwminister is tevens kandidaat voor het voorzitterschap van Natuurmonumenten.
Tilburg en Wageningen zijn voor Veerman bekend terrein. De van oorsprong Rotterdamse econoom was van 1989 tot 1997 hoogleraar Agrarische bedrijfseconomie en -sociologie in Tilburg. Hij promoveerde in 1983 in Wageningen en was van 1997 tot 2002 als bestuursvoorzitter van Wageningen UR verantwoordelijk voor de fusie tussen de universiteit en de instituten van DLO.
De leerstoel van Veerman wordt ondergebracht bij de leerstoelgroep Algemene economie en plattelandsbeleid. Leerstoelhouder prof. Arie Oskam voorziet geen problemen nu hij formeel baas wordt van deze baas der bazen. ‘We zijn wel gewend aan zulke rolwisselingen. De huidige baas van onze kenniseenheid Jan Blom heeft hier nog als promovendus rondgelopen. We zijn erg blij dat iemand met deze kwalificaties bij ons wil werken.’
Veerman is op vakantie en niet beschikbaar voor commentaar.