Wetenschap - 1 januari 1970

Veerman maakt eiwitstaafjes

Veerman maakt eiwitstaafjes


Het melkeiwit BSA, dat overblijft bij de bereiding van kaas, vormt
staafvormige structuren bij verhitting in een zure omgeving. Als de
concentratie van het eiwit hoog genoeg is vormen de staafjes een gelei. Dat
schrijft de promovenda ir Cecile Veerman in de januari-editie van de
International Journal of Biological Macromolecules.
Knutselen met eiwitten die overblijven bij de bereiding van kaas, en hopen
dat er iets uitkomt wat interessant is voor de voedingsindustrie. Zo zou je
het promotieproject van Veerman, die is verbonden aan de leerstoelgroep
Fysica en fysische chemie van levensmiddelen, kunnen omschrijven. ,,Ik
bewerk eiwitten onder condities waarover nog niet zo veel bekend is, maar
waardoor de eiwitten misschien wel interessante eigenschappen krijgen’’,
zegt de promovenda.
Veerman richt zich onder meer op de sterkte van de structuren die de
eiwitten vormen. Omdat eiwitten duur zijn, probeert ze een zo sterk
mogelijke structuur te krijgen met zo min mogelijk eiwitten.
Haar zojuist verschenen artikel gaat over bovine serum albumine of BSA, een
eiwit in melk dat sterk lijkt op een eiwit in bloed. ,,De helft van het
bloedplasma bestaat uit serum albumine’’, zegt Veerman. ,,Dat eiwit heeft
ongeveer dezelfde eigenschappen. Daarom is mijn artikel misschien niet
alleen van belang voor onderzoekers die met eiwitten uit zuivel bezig
zijn.’’ |
W.K.

Re:ageer