Student - 24 januari 2008

Veel tierlantijnen in China

Susan van der Tol liep samen met haar vriend Sander de Klerk negen maanden stage in China. De vierdejaars studenten Tuin- en landschapsinrichting bij Van Hall Larenstein in Velp verbleven in Kunming, de hoofdstad van de zuidelijke provincie Yunnan, waar ze van de ene verbazing in de andere vielen.

1789_nieuws.jpg
‘We gingen naar China met een clichébeeld. Je weet dat er heel veel mensen zijn, dat het een land in ontwikkeling is en je hoort slechte dingen over het milieu. Alle clichés blijken waar. En er zijn er nog héél veel meer. Zeker de eerste maanden heb je het gevoel dat je in een film loopt. Je ziet geslachte beesten per scooter vervoerd worden, vrouwen die met hun kind op de rug in de bouw werken. ’s Avonds dansen groepjes oude vrouwen in het donker op straat, of zijn aan het zwaardvechten.
De impact van zoveel mensen is moeilijk te bevatten. Het is er wel heel veilig. Er zijn 24 uur per dag mensen op straat, er gebeurt altijd wat. In iedere hoek of kier woont een Chinees. Loop je ergens een trap af, woont er iemand achter de trap. Alleen de slechte hygiëne gaat er bij mij niet in. Toiletten, ziekenhuizen, restaurants, overal is het vies. In restaurants spugen mensen op de grond en gooien van alles op de vloer. De keukens zien er zwart. Maar je zit wel aan een schone tafel met heel lekker eten.
Met zoveel mensen kent men geen privacy. Ik bezocht een toilet op een toeristische plek. Er was een lading Chinezen, zo’n groep die achter een vlaggetje aanloopt, en we stonden in de rij. Sommige oma’s deden hun rok al omhoog tijdens het wachten. En studenten zitten daar met z’n zessen op een kamer.
Voor onze eerste stage onderzochten we met vier andere VHL-studenten de mogelijkheden om vanuit Yunnan Agricultural University een werkplaats op te zetten met bedrijven, lokale overheden en bewoners. Dat had inhoudelijk weinig met ons vakgebied te maken. Daarom besloten Sander en ik om te blijven. Eerst hebben we een maand door China gereisd, daarna hebben we meegewerkt aan een project voor een nieuwe villawijk in Kunming en geholpen bij de ontwikkeling van een natuurreservaat in een prachtig gebied tegen Tibet aan.
We hebben zelfs een presentatie over de connectie tussen landschapsarchitectuur en ecotoerisme gehouden op een groot congres. Iedereen vond het very good. Het is wel moeilijk om feedback te krijgen, de cultuur is erop ingesteld om mensen geen gezichtsverlies te laten lijden. Je komt erachter wat mensen van je werk vinden door veel vragen te stellen.
Ook is er een groot verschil in de stijl van ontwerpen. Wij houden van strak en simpel, daar wordt met veel tierlantijntjes en details gewerkt. Je ziet heel mooie en afschuwelijke voorbeelden. Dingen die niet in je cultuur liggen, maar je gaat er wel over nadenken. Ik weet nu veel beter wat ik wel en niet wil.’