Nieuws - 17 november 2011

Veel noordelijk gevoel in Leeuwarden

Fryslân, tja, dat is toch een beetje buitenland. Noordelingen hebben zelf ook sterk het gevoel dat de grens met Noord-Europa onder hen ligt.

28-CULT-seeljocht.jpg

Van oudsher is hun blik altijd naar boven gericht: Friezen en Groningers hadden intensieve handelscontacten van Canada tot Scandinavië en van de Baltische staten tot Groot-Brittannië.
Dat 'noordelijke gevoel' omschrijven is lastig. Maar ervan genieten, dat kan vrijdag 25 en zaterdag 26 november in Leeuwarden. In de Friese hoofdstad vindt dan Explore the North plaats, een uniek festival dat zich richt op muzikanten, schrijvers en dichters uit onder meer IJsland, Noorwegen, Zweden en Nederland. Die combinatie leidt tot onalledaagse projecten. Zo maakt Seeljocht een 'soundscape'; geïmproviseerde muziek bij typische beelden van het noordelijke landschap. Maar ook Akron/Family, Loney Dear, Teitur en Slagsmålsklubben zetten hun beste muzikale beentje voor.
Een bijzondere manier om de binnenstad te leren kennen, want de verschillende optredens worden gegeven op locaties waar je normaal gesproken niet zo snel naar binnen stapt: de voormalige gevangenis, de synagoge, het oude postkantoor en de Lutherse Kerk.  LvdN

Resource verloot twee kaarten voor Explore the North. Interesse? Mail dan vóór donderdag 24 november naar resource@wur.nl.