Student - 24 mei 2016

Veel inzamelacties tijdens Nacht van de Fooi

tekst:
Milou van der Horst
3

Een groot deel van de Wageningse horeca doet ook dit jaar mee tijdens de nacht van de fooi. De derde editie van deze nacht vindt plaats op 28 mei. Studentenverenigingen doen deze keer ook een duit in het zakje.

Tessa Kuyvenhoven. Foto: Milou van der Horst

Nacht van de Fooi is een jaarlijks terugkerend studenteninitiatief waarbij zoveel mogelijk horecagelegenheden in 14 deelnemende steden hun fooi afstaan. Met de opbrengst hiervan worden zes kleinschalige ontwikkelingsprojecten gefinancierd. De landelijke opbrengst wordt verdubbeld door Stichting Wilde Ganzen. ‘Door het succes van vorig jaar zijn er nu zes kleinschalige ontwikkelingsprojecten uitgekozen in plaats van vijf,’ vertelt Tessa Kuyvenhoven, bestuurslid Nacht van de Fooi Wageningen en tweedejaars bedrijfs- en consumentenwetenschappen.

Vorig jaar werd in Wageningen 4800 euro opgehaald. ‘We willen het groter aanpakken dan vorig jaar,’ zegt Tessa. Naast de 40 horecagelegenheden die op 28 mei hun fooien afstaan, worden dit jaar ook de studentenverenigingen betrokken. ‘KSV biedt na een groot huisfeest een brunch aan. Ceres heeft de 28e een gala en zullen voor ons de restaurants noemen die meedoen, zodat de leden van tevoren uit eten kunnen gaan bij de deelnemende horecagelegenheden.’ Daarnaast zijn er een optredens van paaldansvereniging Allegra en allerlei bandjes. ‘Zo is er voor iedereen iets interessants,’ aldus Tessa. Er komen ook workshops zoals Urban yoga, Loesjes schrijven en een bierproeverij. In de meeste gevallen wordt de helft van de opbrengst voor de workshops afgestaan aan Nacht van de Fooi.  ’s Avonds ook nog een comedy night in de bibliotheek.

‘Het bijzondere van Nacht van de Fooi is dat je alleen al op door al op een terrasje te zitten veel kan betekenen. Door de kleinschaligheid van de projecten, zie je direct waar het geld naartoe gaat.’ Bijvoorbeeld  naar Stichting Ray of Light, die in ontwikkelingslanden gevaarlijke kerosinelampen vervangt door verlichting op zonne-energie. ‘Je kan mensen een beter leven geven door een avondje te stappen in Wageningen, dus dat is een win-win situatie.’  

Meer informatie

www.facebook.com/nachtvandefooiwageningen
www.nvdf.nl

Re:acties 3

 • Arianne van Ballegooij

  Aan de studenten die het leuk vinden om dit soort dingen te organiseren: ik zoek studenten die zich willen inzetten voor de goede doelen van de universiteit zelf, het universiteitsfonds en het Anne van den Ban Fonds.
  Als je interesse hebt neem dan contact met mij op. Ben je lid van een dispuut of organisatie die een actie wil organiseren voor het goede doel? Denk dan ook eens aan het Anne van Ban Fonds dat studiebeurzen geeft aan studenten uit ontwikkelingslanden om in Wageningen te studeren.

  Reageer
 • Irene

  Prachtig initiatief waarmee veel mensen op een laagdrempelige en leuke manier wat kunnen bijdragen aan kleinschalige projecten!
  Achter de computer doen veel minder mensen dat zomaar, die drempel is schijnbaar toch te hoog. Daarnaast wordt het dan niet verdubbeld en als je zo fooi geeft wel :)

  Reageer
 • Reële rover

  "Het bijzondere van Nacht van de Fooi is dat je alleen al op door al op een terrasje te zitten veel kan betekenen."

  Jammer dat mensen zichzelf en hun omgeving voor de gek willen blijven houden.
  Je kunt net zo veel bijdragen door gewoon even geld over te maken als je thuis achter de computer zit. Maar ja... waar zijn de belevenis en lofbetuigingen dan? En hoe kun je dan nog op ludieke wijze op Facebook vertellen hoe Goed je wel niet bezig bent?

  Reageer
  • Marlies

   Het één sluit het ander niet uit toch?
   Natuurlijk kun je het ook doen op de door jou genoemde manier. (Hoop dat je dat vooral zelf ook doet!)

   Maar kennelijk gebeurt dat niet genoeg, in elk geval kan er (nog) meer worden bereikt op deze manier.
   Ben wel benieuwd waarom dat volgens jou 'voor de gek houden' is? Wie worden er precies voor de gek gehouden en waarom?

   Enne... De mensen waar dit geld heen gaat en die er hopelijk een iets beter leven door krijgen; denk je dat het hen uitmaakt wat de beweegredenen voor iemand waren die geld heeft gegeven?


Re:ageer