Organisatie - 15 maart 2007

Veel goed nieuws op dies

De 89ste verjaardag van Wageningen Universiteit stond in het teken van voeding en gezondheid. Daarnaast pleitte rector magnificus prof. Martin Kropff in een met goed nieuws gelardeerd betoog voor ‘excellente en geïnspireerde wetenschap’.

501_nieuws.jpg
Samen met hoogleraar Voeding en epidemiologie prof. Pieter van ’t Veer verzorgde Kropff de twee hoofdgerechten van de dies natalis op vrijdag 9 maart. Opmerkelijk was dat juist het toetje en de tussendoortjes bij het Aulapubliek het beste in de smaak vielen.
Vooral alumnus ir. Daan van Doorn, de bestuursvoorzitter van vleesgigant VION die tegen het einde de Ondernemersprijs in ontvangst mocht nemen, stal de show met zijn spontane dankwoord. Tegen het maatschappelijke en economische tij in wist hij zijn bedrijf in vijf jaar tijd uit te bouwen tot een Europese marktleider. De 1500 euro die aan de Ondernemersprijs verbonden is verdubbelde hij en schonk hij aan het Studenten Ondernemers Centrum: ‘zodat er straks twee keer zoveel entrepreneurs uit Wageningen komen.’
Verder was er veel waardering voor het door studenten verzorgde tussendoortje waarbij Wageningse winkeliers en klanten in ‘live’ filmreportages uitlegden wat gezondheid en voeding voor hen betekenen.
In de diesrede ‘My Food, our Food’ ging Van ’t Veer in op de uitdagingen die voeding, gezondheid en gedrag bieden voor onderzoek en onderwijs. Kropff sprak over academische waarden als verantwoordelijkheid, betrouwbaarheid en onafhankelijkheid. In zijn in hoog tempo gehouden betoog hield hij het publiek voor dat juist de inzet en kennis van onderzoekers en kwaliteit van onderzoeksprogramma’s zorgen voor een geldaanzuigende werking. Of zoals hij het zelf onnavolgbaar samenvatte: ‘Science for impact by impact for science’. / Gert van Maanen

Zie ook v.d.Redactie