Nieuws - 25 april 2015

Veel energieverspilling in studentenhuizen

tekst:
Hoger Onderwijs Persbureau

Een studentenhuis in Leiden wist maar liefst 275 euro per bewoner te besparen door een jaar lang bewust om te gaan met gas, electra en water.

Door zo veel te besparen won het huis de Student Energy Race, een energiebesparingswedstrijd tussen twaalf studentenhuizen uit Leiden en Delft. In de twaalf deelnemende huizen wonen 186 studenten. Gemiddeld zagen zij hun energierekening met 154 euro dalen. Samen bespaarden ze dus ruim 28 duizend euro.

Het was de derde editie van de besparingswedstrijd, een initiatief van studentenhuisvester DUWO. De bedoeling is studenten bewust te maken van hun gebruik van gas, elektra en water. 'In studentenhuizen gaat vaak veel energie verloren door open ramen, langdurig douchen en stroom slurpende apparaten', aldus DUWO. 'De hoge energiekosten drukken zwaar op de woonlasten van studenten.'

Voor de Student Energy Race kregen de studentenhuizen zogenaamde ‘slimme’ energiemeters, zodat de bewoners hun verbruik makkelijk konden bijhouden via een app op de smartphone. De deelnemende huizen konden bovendien elkaars verbruik zien om er een echte wedstrijd van te maken.