Organisatie - 1 januari 1970

Veel douchen, toch zuinig met water

Bewoners van studentencomplexen Droevendaal en Bornsesteeg douchen meer dan de doorsnee Nederlander. Dat is de conclusie van een onderzoek door Wageningse milieukundestudenten. Toch verbruiken de Droevendalers beduidend minder leidingwater dan andere SSHW-bewoners.

Twee weken geleden berichtte deze krant over een onderzoekje van masterstudenten Urban environmental management. Zij concludeerden op basis van interviews dat de bewoners van de studentencomplexen Droevendaal en de Bornsesteeg opvallend veel douchen. Die conclusie deed nogal wat wenkbrauwen fronsen. De Droevendalers staan namelijk bekend om hun milieubewuste levenshouding. Bij de aanleg van de huidige barakken is daar rekening mee gehouden. Elke barak heeft een grijswatersysteem waarin regenwater wordt opgevangen voor gebruik in de wc en wasmachine.
Het is dan ook niet vreemd dat uit de verbruikscijfers van de Stichting Sociale Huisvesting Wageningen (SSHW) over 2004 blijkt dat het leidingwaterverbruik op Droevendaal het laagst is. Gemiddeld zo’n 25 kubieke meter per persoon per jaar. Voor andere SSHW-complexen varieert dit getal tussen de 34 en 60 kuub.
Volgens de begeleidster van het studentenonderzoek Katleen de Flander zeggen deze cijfers echter niet zoveel over het waterverbruik tijdens het douchen. ‘Onze studenten hebben interviews gehouden met de bewoners. Daarbij was het waterverbruik slechts een klein onderdeel. Maar het is blijkbaar zo dat het relatief grote verbruik van de geïnterviewde Droevendaalbewoners gecompenseerd wordt door een andere, extreem zuinige studenten.'
Dat er grote verschillen zijn tussen de Droevendalers onderling blijkt ook uit de cijfers. Barak 35 was in 2004 de zuinigste met een totaal verbruik van 89 kubieke meter, zo’n 15 kuub per persoon per jaar. Het hoogste verbruik hadden de bewoners van barak nummer 55. Zij zaten met 273 kuub drie keer zo hoog.
De bewering dat de bewoners van de Bornsesteeg veel douchen wordt wel ondersteund door het geregistreerde waterverbruik. Samen met de bewoners van de Eekmolenweg verbruiken zij het meeste water, iets meer dan 60 kuub per persoon per jaar. Dit zou kunnen komen doordat deze kamers over een eigen douche en toilet beschikken. Gemiddeld verbruikt een Nederlander circa 47 kubieke meter water per jaar. / HB en JH

Gemiddeld waterverbruik in m3 per persoon per jaar Eekmolenweg 61,6 Bornsesteeg 60,1 Marijkeweg 52,8 Haarweg 50,1 Asserpark 46,2 Rijnsteeg 39,9 Hoevestein 39,9 Walstraat 39,5 Dijkgraaf 34,0 Droevendaal 25,5 (Bron: SSHW)

Discussieer mee op wesp.wur.nl