Nieuws - 20 september 2019

Veel Wageningse startups ontwikkelen robotica

tekst:
Albert Sikkema

StartLife heeft acht nieuwe veelbelovende startups geselecteerd om dit najaar met ondersteuning hun business verder te ontwikkelen. Daarbij zitten veel robotica-bedrijven. Het Wageningse StartLife zet zich in voor startups in de agrarische en voedingssector.

©Startlife

Vijftig startups op het gebied van food en hightech toonden de afgelopen maanden interesse om deel te nemen aan het StartLife Accelerate programma. Een commissie selecteerde daar vijftien startups uit voor de selectiedag. StartLife ondersteunt de acht kansrijkste ondernemingen nu bij het valideren van hun product op de markt. Ook helpt het programma de ondernemers om investeerders te vinden.

Robotica
Veel startups zijn roboticabedrijven. Corvus Drones ontwikkelt autonome drones die waarnemingen doen in tuinbouwkassen en die daarmee de tuinder werk besparen. Evja ontwikkelt sensoren en kunstmatige intelligentie om klimaatmanagement en ziektebestrijding voor tuinders te verbeteren. Parsec Robotics gebruikt robots voor biologische gewasbescherming. Viroteq ontwikkelt artificial intelligence om de flexibiliteit van robots te vergroten.

We verbinden startups met toonaangevende onderzoekers in hun vakgebied, koppelen ze aan ambitieuze studententeams en stellen hen in staat gebruik te maken van geavanceerde apparatuur
Loet Rammelsberg, programmadirecteur bij Startlife

Ook de andere startups zijn techbedrijfjes. CubeX ontwikkelt nieuwe oplossingen voor het verwerken van organische afvalstromen, terwijl Sundew producten ontwikkelt voor de biologische bestrijding van ziekten en plagen in water. Verder ontwikkelt NGS een draagbare massaspectrometer, voor laboratorium-metingen op het boerenerf, en heeft Zymoptiq een simpele methode gevonden voor het meten van enzymatische activiteit.

Validatie
De nauwe samenwerking van StartLife met WUR trekt veel startups aan. ‘We verbinden startups met toonaangevende onderzoekers in hun vakgebied, koppelen ze aan ambitieuze studententeams en stellen hen in staat gebruik te maken van geavanceerde apparatuur’, zegt Loet Rammelsberg, programmadirecteur bij Startlife. ‘Dit helpt startups echt om de nodige wetenschappelijke validatie te krijgen voor de verdere ontwikkeling van hun bedrijf.’ StartLife wordt op haar beurt ondersteund door de provincie Gelderland, WUR en investeringsmaatschappij OostNL.