Nieuws - 1 januari 1970

Vechtproduct kan zonder subsidie

In de Overijsselse Vechtstreek produceren boeren en slagers samen streekproducten die goed zouden moeten zijn voor het landschap, milieu en de dieren. Het goede nieuws is dat dat in de toekomst ook nog zonder subsidie kan.

Dat is de conclusie van een onderzoek van het LEI, in opdracht van de Wetenschapswinkel van Wageningen Universiteit. Het gaat om varkensvlees, rundvlees en zuivel dat in de streek geproduceerd wordt. Dat gebeurt zoveel mogelijk met voer uit eigen regio, en met verwerking door slagers uit de streek. Bij de teelt van graan als voer voor de dieren wordt rekening gehouden met het beheer van landschap en milieu.
Boeren, slagers en natuur- en milieuorganisaties zijn verenigd in een stichting die het ‘streekvlees’ wil promoten. Nu krijgt die stichting nog Europese subsidie, maar met een goede organisatie is dat in de toekomst niet nodig, concludeert ir. Victor Immink van het LEI. Dat kan door een coöperatie op te richten waarin niet alleen de producenten vertegenwoordigd zijn, maar ook de lokale natuur- en milieuorganisaties. Dat maakt het mogelijk om de kosten en opbrengsten te verdelen. JT