Nieuws - 27 mei 2014

VeSte wint studentenraadsverkiezingen

Met een ruime meerderheid van acht zetels heeft VeSte vandaag de studentenraadsverkiezingen gewonnen. Nieuwelingen S&I en CSF krijgen elk twee zetels.

Foto: Rob Goossens

‘We stonden helemaal te shinen toen de uitslag bekend werd’, zegt VeSte-lijsttrekker Soline de Jong. ‘We hadden laag ingezet: vijf, misschien zes zetels. Dit hadden we niet verwacht.’ Naast De Jong komen Rogier Eldering, Tjerna Ellenbroek, Karel Brasser, Robin van der Bles, Jelske de Kraker, Sander Schalkx en Kim Duintjer voor VeSte in de raad. Duintjer stond op de lijst als lijstduwer maar VeSte kreeg met 1862 stemmen genoeg steun voor een achtste zetel. Duintjer staat haar zetel af aan een andere kandidaat.

Voor het nieuw opgerichte Sustainability & Internationalisation (S&I) komen Si Zhou en Charles El-Zeind in de raad. Lijsttrekker Zhou heeft ‘gemengde gevoelens’ over de uitslag: ‘Aan de ene kant ben ik blij dat we twee zetels hebben binnengehaald. Anderzijds vind ik het jammer dat de overige kandidaten niet in de raad vertegenwoordigd zijn.’ S&I kreeg in totaal 597 stemmen.

We stonden helemaal te shinen
Soline de Jong

De Christelijke Studentenfractie (CSF) is opgetogen over de uitslag. Lijsttrekker Jordi van Kleeff is blij met de 380 binnengehaalde stemmen, en neemt met Jan-Willem Kortlever zitting in de studentenraad. ‘Kennelijk is er toch nog animo voor een christelijk geluid binnen onze universiteit’, zegt Van Kleef. ‘Ik ben erg benieuwd hoe de samenwerking met de andere partijen zal verlopen. Zelf denk ik dat de aanwezigheid van twee nieuwe partijen kan zorgen voor een meer uitgebalanceerde visie en dat het de kritische blik van de raad ten goede komt.’ Ook VeSte ziet de samenwerking met CSF en S&I wel zitten: ‘Zo voorkom je dat het een monopolie wordt’, zegt lijsttrekker De Jong.

De opkomst was dit jaar iets hoger. Zo’n 35,4 procent van de 8075 kiesgerechtigden bracht zijn stem uit. Dit is een stijging van vier procentpunt ten opzichte van de opkomst in 2013.

De komende maanden verdiepen de aankomende raadsleden zich in alle commissies en willen ze elkaar beter leren kennen. Rond half juni wordt bekend wie de nieuwe voorzitter van de studentenraad wordt. Volgens rector magnificus Martin Kropff staat hen een uitdagend jaar te wachten. ‘Het studentenaantal stijgt komend jaar aanzienlijk. Daarmee groeit de verantwoordelijkheid van de studentenraad’, zegt hij. ‘Bovendien moet het nieuwe strategische plan dit jaar worden beoordeeld.’ Volgens de huidige voorzitter Anneloes Reinders komt dat wel goed: ‘Alle kandidaten zijn zeer capabel.’