Organisatie - 7 juni 2007

VeSte krijgt meerderheid in studentenraad

VeSte heeft de verkiezingen voor de studentenraad gewonnen. De partij die gesteund wordt door de drie grote studentenverenigingen, kreeg zeven van de twaalf zetels. De enige tegenstander, de Progressieve Studenten Fractie (PSF), kreeg er vijf. In de nieuwe raad komen vijf internationale studenten. De opkomst was 37 procent. Dat maakte rector prof. Martin Kropff dinsdag 5 juni bekend.
Twee kandidaten van VeSte, Ricky van Lingen en Mandy Dodden, kwamen met voorkeurstemmen in de raad, al hadden ze die met hun vijfde en zevende plaats op de kandidatenlijst uiteindelijk niet nodig. Dodden denkt dat het succes komt doordat ze de verenigingen achter zich hadden staan. ‘Verder was het hard campagne voeren, iedereen aanspreken, en flyers uitdelen.’
VeSte heeft goed gebruik gemaakt van haar banden met de grote studentenverenigingen, denken de PSF’ers, die nog uitvoerig gaan evalueren waarom ze hebben verloren.
Tijdens het verkiezingsdebat op 23 mei profileerde VeSte zich als de partij van de compromissen. Of dit ook opgaat nu de raad van bestuur heeft voorgesteld om alle medezeggenschapsraden samen te voegen, is onduidelijk. ‘Natuurlijk zijn we tegen, net als de huidige studentenraad’, zegt Van Lingen resoluut. Partijgenoot Mascha Rasenberg nuanceert: ‘Zoals de plannen er nu liggen zijn we tegen, maar overleg is altijd mogelijk.’
De kandidaten die net buiten de boot vallen, moeten hun teleurstelling nog even verwerken. Rishi Kukreja, nummer zes op de PSF-lijst, na een lange stilte: ‘Dat is democratie, hè?’ Bas van Rens, die achtste stond op de lijst van VeSte, wil proberen om in januari alsnog in de raad te komen, wanneer raadslid Florentien Slotboom haar stokje overdraagt. ‘Het is wel jammer dat ik dan niet samen met deze groep mensen kan beginnen.