Nieuws - 23 april 2012

Vaticaanstad wint Wageningen Olympics

Dertien landenteams, onder andere uit Colombia, Indonesië, China en Tsjechië, streden afgelopen vrijdag tegen elkaar in de eerste Wageningse Olympische Spelen. Na acht spelrondes werd het team van Vaticaanstad tot winnaar uitgeroepen.

Olympics3.jpg
De teams zetten een avond lang hun beste beentje voor bij sporten als verspringen, speerwerpen, tafeltennis, knots-, tjoek- en basketbal. Maar vooral opvallend waren  sumo-worstelen en de zeer politiek correcte paralympische estafetterace. Bij die laatste werden steeds twee deelnemers met hun benen aan elkaar gebonden, waarna ze een parcours moesten afleggen.
Het was de eerste keer dat sportvereniging Thymos de Olympics organiseerde, speciaal om buitenlandse studenten aan het sporten te krijgen. 'Relatief weinig internationale studenten doen mee aan onze evenementen', vertelt Thymos voorzitter Aafke Nijhuis. 'Daarom hebben we dit bedacht, en we hebben samengewerkt met ISOW en IxESN om zo veel mogelijk mensen te bereiken.' Vanuit dat oogpunt waren de Olympics een doorslaand succes, aldus Nijhuis. 'Er waren ruim honderd deelnemers, en ik heb zelden zo veel enthousiasme gezien bij de prijsuitreiking. Iedereen stond te springen, het dak ging eraf.'
Echte olympische elementen waren er genoeg. Na de gezamenlijke warming-up werd het olympisch vuur aangestoken, nadat Bongerd-baas Henri ten Klooster een rondje met de fakkel had gelopen. De teams waren in landen-tenue en van veel landen was er een vlag. Bij de prijsuitreiking klonken de volksliederen.
Finland was het best geklede team, en 'Vaticaanstad' dat bestond uit allemaal Italianen, won het sportklassement.