Nieuws - 25 januari 2001

Vaste planten groeien sneller na wegnemen bloemkoppen

Vaste planten groeien sneller na wegnemen bloemkoppen

Als kwekers de bloemen wegsnoeien, kunnen vaste planten tot tientallen procenten sneller groeien. Dit blijkt uit ori?nterend onderzoek van het Praktijkonderzoek Plant en Omgeving in Boskoop.

Door het koppen maakt de plant geen zaad, waardoor meer energie beschikbaar is voor de groei van stengels en bladeren, legt onderzoeker ir. Martin Heutink uit. Bovendien blijft de plant vitaler doordat de groei niet stilstaat.

In de praktijk passen sommige kwekers het koppen wel toe en andere niet. De vraag naar dit onderzoek kwam dan ook op uit de praktijk. Heutink is enthousiast over het effect dat uit de ori?nterende proef is gebleken. De proef is gedaan bij Astilbe (pluimspirea), Dicentra (gebroken hartje), Hosta (hartlelie), Salvia (salie) en Sedum (vetkruid), maar de methode is ook toepasbaar bij andere vaste planten. Verder onderzoek is nodig om uit te zoeken bij welke planten het goed werkt en hoe vaak het koppen nodig is.

Het koppen biedt niet alleen perspectief voor kwekerijen, maar ook voor openbaar groen en particuliere tuinen. Voordeel is dat de beschikbare ruimte met een kleinere hoeveelheid planten snel dichtgroeit. Nadeel is dat mensen niet direct kunnen genieten van de bloei. | M.H.