Wetenschap - 6 juni 2002

Varroamijt te lijf met list en mierenzuur

Varroamijt te lijf met list en mierenzuur

De Varroamijt, een plaag die huishoudt onder bijenvolken, is niet langer goed te onderdrukken met de gebruikelijke chemische middelen. De mijt wordt resistent tegen het middel Apistan. Het praktijkonderzoek voor de bijenhouderij in Hilvarenbeek (PPO sector bijen) beveelt een combinatie van twee alternatieve methoden aan: in het voorjaar de zogenoemde darrenraatmethode en in het najaar mierenzuur.

De darrenraatmethode is gebaseerd op het feit dat de mijten een uitgesproken voorkeur hebben voor mannelijke onvolgroeide bijen, de darrenpoppen. Door een raat met alleen darrenbroed in de bijenkast te plaatsen, kunnen imkers hier het gros van de mijten naartoe lokken. Verwijderen en vernietigen ze deze darrenraat op tijd, dan kunnen ze als alles meezit 90 tot 95 procent van de mijten uit de bijenkolonie wegvangen.

In het najaar kunnen imkers een verdamper met een sterke mierenzuuroplossing in de bijenkast hangen. De zure damp doodt de mijten, maar spaart de bijen. Dit moet na het honingseizoen gebeuren, anders komt het zuur in de honing.

Het PPO doet ook onderzoek naar andere middelen, vergelijkbaar met mierenzuur, maar zolang deze niet zijn toegelaten, mogen de onderzoekers niet zeggen om welke middelen het gaat. Wel wil onderzoeker Christ Smeekens kwijt dat er voor het eerst een Europese toelating voor een middel in aanvraag is; tot nu toe ging de aanvraag per land.

Smeekens heeft de indruk dat vrij veel imkers de aanbevelingen van PPO voor een duurzame Varroabestrijding overnemen. Maar er zijn ook bijenhouders die over de grens kijken en daar middelen halen die hier niet zijn toegelaten.

In Nederland is het PPO in Hilvarenbeek nog vrijwel de enige instelling voor bijenonderzoek. Het universitaire onderzoek in Wageningen en Utrecht is gestopt of staat op een laag pitje. Nieuwe ontwikkelingen komen nu vooral uit Duitsland en Amerika, waar onderzoek loopt naar honingbijen die in de loop der tijd een natuurlijke weerstand hebben ontwikkeld tegen de Varroamijt. Het gaat hier vooral om de Primorski-bij, afkomstig uit Oost-Siberi?. | M.Hg