Nieuws - 9 december 2019

Varkensproefbedrijf in Sterksel bijna verkocht

tekst:
Albert Sikkema

WUR heeft het varkensinnovatiecentrum in Sterksel, dat volgend jaar dicht gaat, bijna verkocht. Het proefbedrijf wordt waarschijnlijk eigendom van het biogasbedrijf Re-N Technology, dat al een biogasinstallatie op het WUR-terrein heeft staan.

©Corine Feenstra

In het Eindhovens Dagblad meldt het Facilitair Bedrijf van WUR dat de onderhandelingen met Re-N Technology over de overname van het innovatiecentrum in een vergevorderd stadium zijn. Het biogasbedrijf wil zowel het mestvergister als het onderzoekscentrum voortzetten. Het proefbedrijf is erg verouderd, legt directeur John Horrevorts van Re-N Technology uit. Hij wil het proefbedrijf moderniseren en onder meer luchtwassers aanleggen om de ammoniakuitstoot te verminderen.

Ammoniak
Omwonenden in Sterksel hebben liever dat het varkensproefbedrijf, dat 3.000 varkens houdt, dicht gaat. Het VIC ligt tegen een natuurgebied aan. ‘Het is sowieso van de zotte dat het VIC daar al die jaren zijn gang kon gaan’, vertelde Mari de Bijl van Brabants Landschap aan het Eindhovens Dagblad. ‘Bijna dagelijks trekt een wolk ammoniak over het bos. Dat is al helemaal aan het vergrassen en de naaldbomen staan er beroerd bij. Op deze plek hoort geen varkensstal.’

Milieueisen
Maar WUR kan vermoedelijk niet om de verkoop heen, want Re-N Technology heeft recht op eerste koop van het innovatiecentrum en de gesprekken zijn in een vergevorderd stadium. Bovendien belooft het bedrijf juist te investeren in minder ammoniakuitstoot. ‘We hoeven geen nieuwe vergunning aan te vragen, maar natuurlijk zullen wij aan de huidige milieueisen voldoen’, zegt Horrevorts. ‘We dragen bij aan een oplossing voor de huidige stikstofproblematiek en reduceren de CO2-uitstoot. Wij zijn juist heel erg bezig met duurzaamheid en het ontwikkelen van nieuwe technologieën.’ WUR sluit het varkensinnovatiebedrijf medio 2020.