Nieuws - 22 november 2007

Varkensflat

387_opinie_0.jpg
Is een varken ongelukkig in een varkensflat? Naast de vraag of grote stallen het landschap ontsieren is dat de belangrijkste vraag in debatten over megastallen of varkensflats. Het actualiteitenprogramma Netwerk stelde de vraag ook tijdens een reportage vorige week woensdag.
Een echte megastal mocht de filmploeg niet in, dus filmden ze in de Comfort Class-stal in Raalte, waar onderzoekers van de Animal Sciences Group (ASG) samen met de Dierenbescherming en landbouworganisatie LTO proberen om alle wensen van een varken te vervullen, en tegelijkertijd geld te verdienen.
Onderzoeksleider van ASG dr. Karel de Greef liet in het programma zien dat het niet makkelijk is om als onderzoeker te werken voor twee opdrachtgevers met totaal verschillende uitgangspunten. Hij wilde nadrukkelijk geen antwoord geven op de vraag of het varkensgeluk in het geding is in een megastal. ‘Vraagt u dat maar aan hen’, verwees hij naar de Dierenbescherming en LTO. ‘Ik ben dierwetenschapper, ik heb daar geen echte mening over.’
Natuurlijk maakt dat niet uit, vond LTO. Een varken vindt het belangrijk om goed gehuisvest te zijn op zijn eigen afdeling. Of er toevallig nog andere groepen gelukkige varkens wonen in de flat, maakt een varken niets uit.
Dat zal in theorie best waar zijn, stelde de vertegenwoordiger van de Dierenbescherming. Maar in de praktijk waarin geconcurreerd wordt op kostprijs zal het welzijn van de varkens wel lijden onder de voortschrijdende industrialisering.
Aan het eind van het programma kwam dr. Bram Bos in beeld. Ook dierwetenschapper, maar dan één met een mening over megastallen. Hij ziet ze het liefst snel verschijnen op industrieterreinen bij havens. ‘Je hebt dan alles bij elkaar. Je hoeft niet te slepen met mest, je hoeft niet te slepen met voedsel, je hoeft niet te slepen met varkens. Zet het bij elkaar.’