Wetenschap
Dier

Varkens bijten elkaar door eiwittekort

Varkens met een lage gezondheidsstatus die voer krijgen met een laag eiwitgehalte bijten elkaar vaker, ontdekten Wageningse onderzoekers.
Tessa Louwerens

©Shutterstock

Varkens die een lage gezondheidsstatus hebben en die weinig ruw eiwit in hun voer krijgen, bijten elkaar meer. Dit probleem kan deels ondervangen worden door extra aminozuren aan het voer toe te voegen. Dat blijkt uit een studie van de Wageningen Animal Sciences groep. De onderzoekers werkten daarbij samen met Nederlandse veevoerbedrijven die zijn aangesloten bij Feed4Foodure..

Eiwit

De wereldbevolking groeit en eiwitbronnen worden schaarser. In het kader van duurzaamheid is het nu een trend in de veevoerindustrie om het eiwitgehalte in het voer te verlagen, vertelt Yvonne van ver Meer van Animal Nutrition. Het is de vraag wat dit verlaagde eiwitgehalte doet met de varkens. ‘Wij ontdekten dat er een verband is tussen de gezondheidsstatus, de voersamenstelling en het bijtgedrag van varkens.’

Antibiotica

De onderzoekers verdeelden 576 vleesvarkens over verschillende hokken. Een deel van de dieren werden gehouden onder lage gezondheidsstatus, wat betekende dat de dieren niet werden gevaccineerd en geen antibiotica kregen in een niet-gedesinfecteerde stal. De varkens met een hoge gezondheidsstatus hadden deze behandelingen wel. De varkens kregen voer met een normaal of laag eiwitgehalte, met en zonder extra toegevoegde (synthetische) aminozuren.

Immuunsysteem

Varkens met een laag eiwitgehalte in het voer beten elkaar vaker, net als varkens in de lage gezondheidsstatus. Het toevoegen van extra aminozuren aan het voer verminderde het bijten in oren, maar alleen bij varkens die onder lage gezondheidsstatus leefden. Van der Meer vermoedt dat het immuunsysteem van varkens met een lage gezondheidsstatus vaker wordt gestimuleerd. Hun immuunsysteem heeft dan extra behoefte aan aminozuren. Als de varkens die niet via het voer binnenkrijgen, willen ze meer wroeten. Als er in hun omgeving niet veel te wroeten valt, richten ze zich op hun hokgenoten. Maar als we ze de aminozuren in het voer geven, valt deze behoefte gedeeltelijk weg’. Een andere mogelijke verklaring is dat bepaalde aminozuren fungeren als signaalstoffen in de hersenen. Een tekort aan deze stoffen kan leiden tot stress en agressief gedrag bij varkens.

Factoren

Staart- en orenbijten is een belangrijk probleem op varkensbedrijven. Verschillende factoren zoals de genetica, voeding, gezondheid, stalklimaat en de hoeveelheid dieren in een hok spelen allemaal een rol. Van der Meer: ‘Bij het ontwikkelen van varkensvoer moeten we dus ook rekening houden met het effect van het voer op het gedrag en welzijn van de dieren, vooral als de omstandigheden niet optimaal zijn.’

Lees ook eens:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.