Nieuws - 1 januari 1970

Vangstadvies krijgt bijval van topkoks

Aandacht van de media voor het vangstadvies van visserij biologen van Wageningen UR leidde onder andere tot bijval van topkoks, die kabeljauw schrappen van hun menu’s om de vis te sparen.

Toch valt de media-aandacht nog mee vergeleken met vorig jaar, zegt drs Martin Pastoors van het visserijonderzoek van de Animal Sciense Group in IImuiden. Pastoors zit in de Internationale Raad voor het Onderzoek van de Zee (ICES). Deze raad brengt jaarlijks advies uit aan de Europese Commissie over het vaststellen van vangstquota.
Pastoors herinnert zich dat vorig jaar de interesse van journalisten groter was dan dit jaar. ‘Misschien omdat we dit jaar, net als vorig jaar, opnieuw pleiten voor een volledige stop op de vangst op kabeljauw. Weinig nieuws dus.’ Voor de Nederlandse visserij komt vooral het advies over schol en makreel hard aan, omdat Nederlandse vissers daar gericht op vissen, legt Pastoors uit. Met de stop op kabeljauw heeft de sector minder problemen, want daar wordt al niet meer op gevist.
Of de adviezen opgevolgd worden is de vraag. Het advies om de vangst op kabeljauw te stoppen werd het afgelopen jaar maar ten dele opgevolgd. Er werd minder gevangen, maar niet helemaal niets. Wat de quota voor dit jaar worden, wordt pas in december door de Europese landbouwministers besloten. / JT