Nieuws - 25 augustus 2009

Van suffe lunchers en vette snackers

Lunchers zijn er in vele soorten en maten, van suf to avontuurlijk. Dikke lunchers eten minder gevarieerd en vetter.

kantinelunch.jpg
Lunchers in het Restaurant van de Toekomst bestaan er in vele soorten en maten, zo ontdekte onderzoeker Rene de Wijk. Hij volgde zo'n driehonderd proefpersonen twee maanden lang op hun lunchgedrag. 'We hebben gekeken wat de proefpersonen lunchten en die gegevens gekoppeld aan leeftijd, geslacht, en body mass index (BMI)',  legt de Wijk uit.
Vette snack
De suffe luncher, kiest bij elk bezoek weer dezelfde hap. Voor de notoire soepluncher is blijkbaar geen lunch compleet zonder een bakje tot smurrie gekookte groenten en vlees. De avontuurlijke luncher daarentegen gaat voor variatie. De dikkere luncher houdt de BMI gezellig hoog door minder gevarieerd en voor vettere producten te kiezen. En aan het eind van de werkweek trakteren mannen zich vaak op een vette snack en vrouwen zich op een even vet zoet toetje. Een beloning voor een week zwoegen voor Wageningen UR.
Trouw
De Wijk ontdekte ook dat het herhaald kopen van bepaalde producten sterk afhankelijk is van het voedselitem. 'De kans dat je bij een persoon de ene keer wel een snack en de volgende keer geen snack op het bord vindt is veel groter dan bij soep', licht hij toe. Als een persoon dus kiest voor een bak soep is de kans groot dat hij of zij dat vaker doet, voor snacks is die 'trouw' een stuk minder.
Gedragsbeïnvloeding
De Wijk vraagt zich af waarom een derde van de proefpersonen stelselmatig dezelfde lunch kiezen. 'Misschien zijn deze personen niet geïnteresseerd in voedsel?' oppert hij. Deze groep zou wel eens lastig bereikbaar kunnen zijn voor gedragsbeïnvloeding denkt de Wijk. 'Jammer', stelt hij, 'want onze slechte eetgewoonten en de daaruit voortvloeiende problemen van overgewicht zouden we met voedselkeuzebeïnvloeding positief kunnen sturen'. /HW