Organisatie - 19 april 2016

Van je stoel af bij ‘Bottoms up’

tekst:
Liza van Kapel
2

Sinds het begin van periode 5 hebben de studenten die Advanced statistics volgen een extra break in hun colleges. Halverwege doet de docent een aantal lichte lichamelijke oefeningen voor, met als doel de oplettendheid te bevorderen.

foto Sven Menschel

Het initiatief voor dit het Bottoms up-project komt van Sportcentrum De Bongerd. Dat heeft het idee afgekeken van universiteiten in Finland. Het is de bedoeling dat studenten tijdens college oefeningen doen voor armen, nek, schouders en rug. Deze worden voorgedaan door de docent, die weer les krijgt van fitnessinstructeurs.

Henri ten Klooster van De Bongerd kwam met het idee bij Evert-Jan Bakker, die het als pilot heeft uitgevoerd bij zijn colleges. Hij is er erg over te spreken. ‘Ik heb een kleine enquête gehouden onder de studenten en daar kwam uit dat het bevalt. Ze zijn even afgeleid, op een goede manier. Het past ook goed in de colleges: ik zoek altijd een logisch moment in mijn verhaal.’

De studenten zijn inderdaad positief. ‘Het helpt echt, het is even een resetmoment als je slaperig bent’, zegt een van de deelnemers. Ze vinden het een goed idee om even te bewegen en merken vooral kort erna effect. In het begin waren mensen nog terughoudend en bleven sommige zitten, maar inmiddels doet iedereen mee. Wel hebben de studenten enkele verbeterpunten: ze zouden graag meer verschillende oefeningen krijgen.

Ten Klooster is positief over de pilot. ‘Wij zijn nu op zoek naar andere docenten die ook een bijdrage aan dit project willen leveren.’

Re:acties 2

• Reële rover

De universiteit wordt helaas - net als de rest van de maatschappij - steeds infantieler. Al honderden jaren hebben we het fenomeen pauze en daar is nooit iets mis mee geweest. Je kunt zelfs 15 minuten even strekken en koffie drinken en dan weer 45 minuten verder in college. Als je zelfs die spanningsboog niet op kan brengen, moet je misschien maar een andere studie gaan uitzoeken of gewoon lekker met je handjes gaan werken i.p.v. een academische titel te begeren.

• Ja, maar nee

Ik snap je punt en ben het met je eens dat het steeds infantieler worden van de universiteit een probleem is (de mascotte, de nieuwe huisstijl, de verschillende apps etc.) Maar dit project vind ik hier niet onder vallen. Het is wetenschappelijk bewezen dat beweging een positieve bijdrage kan leveren, dus waarom zouden we dit niet doen? Mits het ook enigszins bij het verhaal en de stof past...

• Reële rover

Een pauze na 45 minuten is echt een hopeloos slecht alternatief in vergelijking met deze gekkigheid midden in een collegezaal?
      Daarbij, welke zichzelf respecterende docent laat zich hier voor lenen? Ik denk dat de laatste regel van dit artikel al een aanwijzing biedt..

• smd

Is dit alleen voor universiteiten of ook voor het VO? Hier heb ik ook een poosje aan zitten denken voor mijn bovenbouw leerlingen.