Student - 5 oktober 2006

Van hel naar paradijs op de Floriade

Twintig studenten van verschillende hogescholen, waaronder Van Hall Larenstein, dachten een week lang na over de invulling van het Staatsbosbeheerterrein op de Floriade van 2012. Het opvallendste motto: Staatsbosbeheer maakt het verschil tussen een grijze hel en een groen paradijs.
Staatsbosbeheer vroeg de hogeschool om ideeën aan te leveren voor een stuk van twee hectare dat de natuurorganisatie op het Floriadeterrein in Venlo mag inrichten. Van Hall Larenstein betrok ook Fontys Hogeschool en twee Duitse hogescholen bij het project. Vier groepen studenten werkten in een week hun ideeën uit. Op donderdag 28 september presenteerden ze de resultaten aan de opdrachtgever en de organisatie van de Floriade.
‘From hell to paradise, dat was ons thema’, vertelt Elise Verschoor, student Bos- en natuurbeheer. ‘Wat moet de mens zonder Staatsbosbeheer? Dan zou het een grijze hel worden, zonder groen. Wij hebben een ontwerp gemaakt voor een tunnel waarin je alleen huizen, beton en staal ziet. Aan het eind van de tunnel is licht. Als je daar boven komt, kom je in het paradijs. Het is ook echt de bedoeling dat daar een beekje stroomt en vlinders rondvliegen.’
Ook het groepje van Eva Brinkhof dicht Staatsbosbeheer een belangrijke rol toe. ‘Staatsbosbeheer heeft de toekomst in handen’, zegt ze. ‘En het gebied waar de Floriade komt heeft een rijk verleden. Wij willen dat verleden en de toekomst met elkaar verbinden door spiegels op de grond te leggen, zodat je zowel naar de bodem als naar de lucht kijkt. Verder willen we containers in de grond plaatsen waar activiteiten plaatsvinden die refereren aan het verleden.’ Het is nu aan Staatsbosbeheer om te bepalen welke ideeën verder worden uitgewerkt.