Wetenschap - 15 maart 2001

Van der Ploeg memoreert actiebereidheid WSO

Tijdens de voorlichtingsweek van de Wageningse Studenten Organisatie WSO, die begon op 12 maart, was prof. dr. ir. Jan Douwe van der Ploeg uitgenodigd om terug te blikken op de studentenvakbond. Maar "een vakbond als de WSO moet zich juist op de toekomst richten", sprak hij de kleine kring actieve studenten toe. "Als ik nu student was, wist ik het wel. De universiteit wordt razendsnel omgebouwd tot een fabriek voor vakidioten en ideologie. De studie wordt jullie onteigend. Jullie krijgen een programma voorgeschoteld zonder daar nog invloed op te hebben." De hoogleraar memoreerde met enige nostalgie de actiebereidheid in 1970, toen hij bestuurlid was van WSO. Dat hij zeven jaar kon studeren doet er niet toe, zei hij, "want als je van die zeven jaar een jaar uitloop van stages, een jaar suffen en een jaar gedoe met de liefde aftrekt, hou je nog heel wat over". Van der Ploeg toostte op "een rebelse, vrolijke en weerbarstige WSO"

'Aso, socio, techno, wajo, bio en activo: de WSO is er voor iedereen' was de boodschap van de voorlichtingsweek. Ir. Paul Apeldoorn, wethouder in Wageningen, opende de week met lovende woorden aan het adres van studenten; zij houden cultuur en sport in Wageningen levendig. Maar Apeldoorn was ook bezorgd over het afnemende aantal studenten in Wageningen, waardoor Wageningen UR en bedrijven in de toekomst onvoldoende werknemers zouden kunnen vinden. | J.T.