Nieuws - 1 juli 2016

Van der Oost in beeld voor prijs

tekst:
Roelof Kleis

Microbioloog John van der Oost is genomineerd voor de Huibregtsenprijs 2016. Hij is een van zes kandidaten voor de prijs, waar een bedrag van 25.000 euro mee is gemoeid.

Van der Oost is persoonlijk hoogleraar Moleculaire microbiologie en biochemie aan Wageningen Universiteit. Hij heeft naam gemaakt met zijn werk aan het CRISPR Cas-systeem. Bacteriƫn gebruiken dit systeem in hun strijd tegen virussen. Ze slaan DNA van virussen (de indringers) op in hun eigen DNA en gebruiken dat later als een soort virusscanner bij een volgende aanval. Van der Oost toonde voor het eerst aan hoe dit werkt.

De ontrafeling van dit bacteriĆ«le  anti-virussyteem leidt tot revolutionaire
toepassingen. Zo kan het CRISPR-systeem ook worden toegepast als een verfijnd gereedschap voor gentherapie. CRISPR  maakt het mogelijk om DNA gericht aan te pakken, waardoor het in
principe mogelijk is genetische afwijkingen in humane cellen te repareren.

De Huibregtsenprijs wordt uitgereikt op de Avond van Wetenschap en Maatschappij, die op 3 oktober plaatsvindt in de Ridderzaal van het Binnenhof in Den Haag. De prijs is vernoemd naar Wouter Huibregtsen en wordt sinds 2005 toegekend aan een onderzoeksproject dat zowel wetenschappelijk vernieuwend is en maatschappelijk belangrijk. De winnaar krijgt 25.000 euro, te besteden aan wetenschap, en het beeld De Denker van Wil van der Laan.