Student - 15 februari 2007

Van blauwe brief tot galamosje

Ze zitten met een biertje in de hand te luisteren naar wat hen te wachten staat. Vandaag zijn ze nog gewone Wageningse studenten, maar over een paar weken moeten ze zich voor één avond in een pinguïnpak hijsen en veranderen in ‘heren’. Het gala van studentenvereniging KSV St. Franciscus nadert.

De vereniging wijdde haar eerstejaars maandagavond 12 februari in in de geheimen van deze traditie. Jongens en meiden apart, want de voorzichtige toenadering tussen de seksen is nu juist de lol.
Om een leuke dame te vangen schrijf je met de hand een brief op blauw papier, vertelt een ouderejaars aan de heren in spe. En die bezorg je met een ludiek actie. ‘Verf bijvoorbeeld haar kamer blauw, of haar dekbedhoes’. Nonchalant, met een peuk in de hand, vertelt hij de groep ook over het uiteindelijke doel van het hele ritueel: het galamosje, oftewel de seks na afloop. Zenuwachtig gelach in de zaal.
Even later proberen de mannen een brief aan hun ‘dame’ te schrijven. Luid klinkt de Sinterklaasrijm door het kale kamertje. De biertjes blijven komen, en twee jongens schieten een bal rond, alsof ze wel wat beters te doen hebben.
Bij de meiden gaat het er ondertussen ordelijker aan toe. Ze roken niet en drinken nauwelijks. Het is stil als iemand vraagt of je een loser bent als je niet wordt uitgenodigd. Nee, want misschien durft niemand, zegt de ouderejaars. ‘En je kunt altijd nog naar het datingbureau.’
Een bons op de deur: de eerste ‘oefenbrief’. Het meisje dat hem voorleest kan het handschrift slecht ontcijferen. De classificatie ‘topwijf’ ontlokt een lachsalvo. Een zoeter exemplaar, dat spreekt over een mond als een rode roos, wordt met geknik ontvangen. Dat is beter.
De ‘dames’ krijgen roze papier om de ‘heer’ die hen heeft uitgenodigd op de thee te vragen. Met wat ze erbij serveren zullen ze antwoord geven. Niks betekent ‘zeker niet’, een simpel koekje is iets als ‘vooruit dan maar’, en cake is een volmondig ‘ja’. Vanavond legen ze alvast een spuitbus slagroom op de plakken cake; het summum van ‘ja ik wil!’.
Nog drie weken en dan maken hun gympen en spijkerbroeken plaats voor hoge hakken en blote jurken. Maar als de ‘heren’ dan nog net iets harder doordrinken dan vanavond komt er weinig van een mosje.