Student - 10 januari 2011

Van Paassen derde op NK

Een zwerm oranje supporters van Sanne van Paassen kleurde zondag de sportvelden in Sint Michielsgestel. Ze zagen haar manmoedig strijden met haar twee medekoplopers, en ten onder gaan in de zandbak.

paassen.jpg
In het tentenkampje rond haar camper verzamelen zich aan het begin van de middag tientallen supporters. Allemaal in oranje windjack, de kleur van haar sponsor, kappersketen Brainwash. Als om half twee de start voor het Nederlands Kampioenschap valt zijn ze overal langs het parcours te vinden, hun favoriet toeschreeuwend.
Van Paassen, student Management, Economics and Consumer Studies, rijdt in de eerste omloop al snel samen met haar directe rivalen Daphny van den Brand en Marianne Vos weg van de rest. Op de stevige ondergrond kunnen de veldrijders goed doortrekken. Twee steile bruggetjes, een set balkjes en een kleine trappetje waar renners voor van de fiets af moeten, enkele tientallen meters zand om door te harken en ontelbare bochten moeten het de renners lastig maken.
Na een stuurfoutje in de zandbak raakt Van Paassen twee ronden voor het eind het contact met haar medekoplopers kwijt. 'Na het technisch stuk daarachter in de hoek moest ik al steeds mijn best doen om weer aan te haken', vertelt Van Paassen na afloop. Haar wielerkleding heeft ze dan in haar camper al gewisseld voor een strakke spijkerbroek met bloemetjeslaarzen. 'En toen werd ik in de zandbak ook nog stilgezet. Ik reed in het wiel van Vos en Van den Brand toen ze ineens wat inhielden waardoor ik moeite had om overeind te blijven. Ze hadden direct door dat ik een gaatje moest laten vallen, en ik had niet meer de kracht om erbij te komen.'
Ze baalt enorm van haar derde plek, maar, zegt ze: 'Dat is het spelletje. Ik zat in ieder geval minder ver van ze af dan vorig jaar, en dat is goed voor de motivatie.' Deze maand wachten namelijk nog twee Wereldbekerwedstrijden en een WK. Als om vier uur ook de heren zijn gefinisht helpt kopvrouw Van Paassen gewoon met het inklappen van de partytenten rond haar camper.