Student - 9 november 2006

Van Griekse tragedies tot De Jantjes

Donkerrood tapijt, fluwelen gordijnen, diepe fauteuilles, grote spiegels. Studentenvereniging Ceres was zaterdag voor één dag omgetoverd tot een theaterzaal uit 1906, het jaar waarin de Wageningse Studenten Toneel Vereeniging (WSTV) werd opgericht.

24_nieuws.jpg

Foto: .

Hoeveel toneelstukken er in die honderd jaar zijn opgevoerd is onbekend. Maar het zijn er veel. ‘De eerste was in 1907. Een stuk van Frederik van Eeden, gevolgd door Von Schönthau. Niet alle leden waren enthousiast. Sommigen vonden het spel en de decors te amateuristisch’, vertelt Willem Selen, lid van de WSTV Pierrot et Colombine.
‘In de jaren twintig, de crisisjaren, is er een keer niet gespeeld door geldgebrek, en in de Tweede Wereldoorlog was Ceres dicht. Maar in de jaren zeventig speelden ze zelfs meerdere stukken per jaar. Experimenteel theater, veel eenakters. In die periode speelden en regisseerden de studenten zelf.’
Doorgaans had de toneelvereniging echter een professionele regisseur van buiten. In 1928 kwam Adriaan Hooykaas, die dertig jaar bleef. Kunstenaar Eppo Doeve, die onder andere tekende voor Elsevier, bouwde jarenlang de decors. En door de contacten met de toneelopleiding in Arnhem heeft ook regisseur Gerardjan Rijnders, van onder meer Toneelgroep Amsterdam, aan het begin van zijn carrière nog twee jaar op Ceres gewerkt.
Met de fusie van het mannelijke en vrouwelijke studentencorps tot WSV Ceres in 1970, werd de naam van de toneelvereniging uitgebreid met Pierrot et Columbine. Momenteel heeft de vereniging vijftig leden, van wie iets minder dan de helft echt actief zijn.
De stukken van de laatste jaren variëren nogal, vertelt Emilie Theunissen, oud-Cereslid en betrokken bij de lustrumfestiviteiten. Griekse tragedies, Popcorn van Ben Elton, absurdistisch theater van Alex van Warmendam, de Jantjes en een stuk van Agatha Christie somt ze op. ‘Ieder bestuur wil weer iets anders, iets nieuws doen.’ / Yvonne de Hilster - foto Ceres