Nieuws - 9 augustus 2017

Van Boekel tijdelijk zuivelprof

tekst:
Albert Sikkema

De gewezen onderwijsdirecteur Tiny van Boekel stelt zijn pensionering met een jaar uit. Hij wordt in september interim buitengewoon hoogleraar Zuivel.

©Sven Menschel

Van Boekel, die deze zomer afscheid nam als directeur van het onderwijsinstituut, had nog een half jaar sabbatical tegoed en was van plan leuke dingen te gaan doen in zijn vakgebied, de levensmiddelentechnologie. Maar toen werd hij gepolst voor de functie van buitengewoon hoogleraar Zuivelkunde.

Van Boekel hapte toe, maar wel onder de voorwaarde dat hij het maar een jaar doet en in die tijd het pad effent voor een opvolger. Hij gaat zich twee dagen per week bekommeren om het onderwijs in de specialisatie Zuivelkunde aan de universiteit en het zuivelonderzoek afstemmen met de dierwetenschappers in Wageningen en de Dairy Campus in Leeuwarden.

Buitengewoon
De levensmiddelentechnoloog heeft verstand van zuivel, want Van Boekel was de eerste promovendus van Pieter Walstra, de laatste reguliere zuivelhoogleraar in Wageningen. Toen Walstra niet werd opgevolgd, besloot de Nederlandse zuivelorganisatie NZO om een buitengewone hoogleraar te financieren. De laatste, Toon van Hooijdonk, ging vorig jaar met pensioen, maar men slaagde er niet in om een geschikte opvolger te vinden. Van Boekel moet voor continuïteit zorgen. Hij stelt zijn pensionering een jaar uit en kan zijn parttime hoogleraarschap nu gaan combineren met zijn sabbatical.