Nieuws - 25 maart 2011

Valse beloften

De beste voorzieningen zijn je beloofd: de nieuwste iPads, enkel intensieve en interactieve colleges in Feng-Shui-correcte zalen met airco, kleine werkgroepen en de beste docenten.

Bij_de_buren_YK.jpg
Je krijgt: gedeelde computervoorziening (zonder functioneerde muis), massacolleges in zweterige luchtafgesloten loodsen die ook nog eens voorgezeten worden door Koreaanse promovendi zonder kennis van de Engelse taal. Ja, we worden genaaid door die propagerende foldertjes van de universiteiten, die ons met hun leugens verleiden tot inschrijving. En dan wordt ook nog eens verwacht dat we geen studievertraging opbouwen.
 
Leugens
Gelukkig is daar de LSVb, de studentenvakbond die we normaal geen blik waardig gunnen, maar waar we in tijden van nood schaamteloos op kunnen terugvallen. De goeierds onderzochten 52 brochures van universiteiten. Hun conclusie: de folders bevatten vaak misleidende, subjectieve of zelfs foutieve informatie. Sander Breur van de LSVb: 'Zo wordt er bijvoorbeeld gezegd dat studenten kleinschalig onderwijs kunnen verwachten, maar in de praktijk zitten ze met driehonderd man in een zaal.' De LSVb wil dat de folders in de toekomst één pagina bevatten waarop alle feiten van een opleiding te vinden zijn.
 
Elephant
Universiteiten beloven van alles om de student maar te laten inschrijven, maar hoe die lui het van de EFR-Business Week studenten naar hun student event lokken, dat is wel heel banaal. Oh, nee, 'lekker ludiek', vindt de organisatie. Ze hebben twee olifanten bespannen met reclamebord en die beesten over de Rotterdamse campus laten rondhobbelen. EFR-organisator Phoebe Huurdeman legt in een filmpje van EM Magazine uit: 'De olifanten zijn hier (...) vooral voor de Opening Day en de Party. De Opening Day valt onder het thema van de business week 'Take Charge': het hef in eigen hand nemen, en daar is de olifant een voorbeeld van: niets is te gek!' Het is zelfs niet te gek om de olifanten een pootje te laten geven. En nee, da's helemaal niet zielig. Verzorger Ronald Voets: 'Dat kunstje zouden ze ook doen in de natuur, om een boom om te duwen ofzo.'
 
3000 euro?
Mocht je dan toch gezwicht zijn voor de wervende reclametekst en zo'n barslechte opleiding gekozen hebben - of een functie te vervullen bij zo'n fijne international oriented student business event with elephants - dan geen paniek. Akkoord, je dreigt forse studievertraging op te lopen van de telkens opkomende acute migraine van de dode lucht in die stampvolle collegezaal. Bovendien dreigt via incasso 3000 euro van je rekening te worden geplukt. Nogmaals: geen paniek, die boete kun je gemakkelijk ontlopen. Het ministerie van Onderwijs zal slechts op 30 september controleren of je staat ingeschreven of niet. Mocht je uitlopen met je studie, schrijf je dan niet direct op 1 september in. Hou je nog eens een zakcentje over.
 
Dé zomerdrank
Om de zonovergoten terrassen te gaan kapen, bijvoorbeeld. Want potverdrie, wat was het lekker weer deze week. De grote - en terecht vraag - die Campus.tv deze week stelde was: wat wordt eigenlijk het zomerdrankje van 2011? Bacardi, prosecco, Wiekse Rose of Jillz? Nee, nee, nee: een Amsterdamse slijter belooft dat Aperol het he-le-maal wordt dit jaar, een Italiaans aperitief met wijn, rabarber, kruiden en sinaasappel. Hopelijk komt zijn belofte wél uit.