Wetenschap - 1 januari 1970

Vakschool opent hotel De Nieuwe Wereld

Naast twee restaurants en een bakkerswinkel heeft de Middelbare Vakschool Wageningen sinds 27 januari een eigen hotel: De Nieuwe Wereld. Het is gesitueerd in een multifunctioneel centrum met tweepersoons slaapkamers, drie vergaderruimtes, een congreszaal, een restaurant, verscheidene leslokalen en een bibliotheek. Leerlingen kunnen in het hotel ervaring opdoen met facilitaire dienstverlening, serveren en communiceren met gasten, als voorbereiding op een externe stage

Het splinternieuwe en stijlvol ingerichte gebouw aan de Marijkeweg herbergt negentien tweepersoons kamers, inclusief minibar, pc-aansluiting en kleurentelevisie. Marjolein Jansen, leerling-receptionist: Er zijn tien standaardkamers, ingericht door de school. Deze kosten, ongeacht of er oon of twee personen gebruik van maken, 85 gulden per nacht. Daarnaast zijn er negen themakamers van bekende hotelorganisaties. Die zijn 125 gulden. De luxekamers zijn ingericht door hotelketens als Van der Valk en Bilderberg

Op de begane grond bevinden zich een restaurant, drie vergaderzalen en de trots van het gebouw: een congreszaal met 160 stoelen. Jansen: De zaal is uitgerust met moderne technologie die allemaal door de spreker zelf kan worden bediend: een computer, een beamer en een draadloze microfoon.

Het receptiewerk, het schoonhouden van de kamers (housekeeping in hoteljargon), de bediening en het management wordt in principe door studenten gedaan. De nachtportier en de hotelmanagers Wilma Pecht en Ayo Ilkince zijn de enige niet-studenten. Pecht: Er komen vier praktijkbegeleiders om de studenten te begeleiden en te beoordelen. De studenten zullen het zelf moeten doen. Het blijft uiteraard een school. Dat vertellen we ook nadrukkelijk tegen onze gasten, die een onderdeel van het gehele leerproces vormen.

De LUW behoort tot de doelgroep van de hotelschool en het loopt op het moment storm met reserveringen, stelt Pecht. In maart is de congreszaal besproken door het Wageningen Institute for Animal Sciences en ter gelegenheid van een computercursus van het Institute for Food Science and Nutrition zijn een hele week alle kamers besproken. Wij moeten het hebben van mond-tot-mond-reclame, omdat we geen reclame mogen maken voor ons hotel. Ondanks dat gaat het erg hard.

Receptioniste Mascha van Heumen vindt het nuttig dat er nu een leergelegenheid als deze bestaat. Het is een hotelschool, dus daar hoort een hotel bij. Jansen beaamt dit: Voordat het hotel er was, mochten we als praktijkervaring de telefoniste van de receptie observeren. M.V