Nieuws - 15 december 2014

Vakbonden gaan actie voeren bij DLO

tekst:
Rob Ramaker

De vakbonden wijzen het Cao-voorstel van DLO definitief af. Vanaf januari gaan ze actie voeren voor betere arbeidsvoorwaarden.

Een meerderheid van de vakbondsleden stemde afgelopen week tegen het huidige voorstel, meldt Rob van Baalen, onderhandelaar namens Abvakabo.

Beide partijen praten al ruim anderhalf jaar zonder resultaat over een nieuwe arbeidsovereenkomst. De bonden zien geen heil in verdere onderhandelingen. ‘Heel jammer’, zegt Tineke Tromp, corporate directeur van Human Resources. ‘Vooral omdat we oprecht vinden dat er een goede Cao ligt.’

De geplande acties zullen pas in 2015 van start gaan. Van Baalen geeft aan dat deze moeten passen bij een kennisorganisatie als DLO. ‘We beginnen zachtjes, door bijvoorbeeld de publiciteit te zoeken met ludieke acties’, zegt hij. ‘Daarna gaan we het opbouwen.’ Een van de mogelijkheden is het verstoren van de nieuwjaarsreceptie om de aandacht te krijgen van de Raad van Bestuur.

Heel jammer. Vooral omdat we oprecht vinden dat er een goede Cao ligt.
Tineke Tromp, corporate directeur Human Resources

Waarschijnlijk nog deze week sturen de bonden een ‘manifest’ met hun eisen aan DLO naar alle medewerkers. Hierin zal Van Baalen onder meer vragen om een hoger loonbod en een overgangsregeling voor oudere medewerkers die voorheen waren vrijgesteld van onregelmatige diensten. Dit waren de twee voornaamste twistpunten gedurende de laatste onderhandelingen.

Tromp vindt dat het loonbod van DLO al flink vooruit is gegaan. Het aanvankelijke bod van 1,5 procent steeg tot een salarisverhoging van 1,9 procent. ‘Dat is een ophoging die echt aan de grenzen komt.’ Ze wijst er hierbij op dat DLO zich economisch in zwaar weer bevindt. ‘Een procent meer salaris betekent misschien 10 tot 20 fte extra bezuinigen’, zegt Tromp. ‘Dat zijn de afwegingen die op het bordje van de Raad van Bestuur liggen.’

De onderhandelingen over een nieuw Cao voor DLO lopen inmiddels al zo’n 20 maanden. In november riep de centrale medezeggenschap DLO en de vakbonden op snel een akkoord te bereiken. Vorige week maakten de universiteiten bekend dat ze wel een deal hebben gemaakt met de vakbonden.